VS stuurden Oekraïne heimelijk langeafstandsraketten

Nieuws
De Verenigde Staten hebben de afgelopen weken heimelijk langeafstandsraketten naar Oekraïne gestuurd om tegen de Russen te gebruiken. Washington had voorheen bezwaar daartegen. Het gaat om de langeafstandsraketten van het type ATACMS die deze maand twee keer door Oekraïne zijn ingezet.
anp
woensdag 24 april 2024 om 21:36
Afbeelding
beeld anp

Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken kwamen de raketten deze maand in Oekraïne aan. Ze zijn volgens een anonieme bron ingezet bij een aanval op 17 april op een vliegveld op de door de Russen bezette Krim. Ook zijn ze gebruikt tegen Russische troepen in het zuidoosten van Oekraïne.

De regering van president Joe Biden heeft lang getobd over het sturen van ATACMS-langeafstandsraketten, die een bereik hebben van 300 kilometer. De middellangeafstandsvariant met een bereik van zo’n 165 kilometer is vorig jaar september aan Oekraïne geleverd.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie wilde de raketten omwille van de eigen paraatheid niet weggeven. Ook werd gevreesd dat Oekraïne er Russische doelen ver in het binnenland mee zou aanvallen.

Volgens een anonieme bron was de levering van ballistische raketten door Noord-Korea aan Rusland het omslagpunt voor de VS. De raketten zijn toen in het geheim meegestuurd als onderdeel van een militair steunpakket dat Biden in maart goedkeurde. Inmiddels hebben de VS een nieuw miljardenpakket voor Oekraïne klaarliggen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dodental na overstromingen Brazilië loopt verder op

Het dodental door zware overstromingen en modderstromen in het zuiden van Brazilië is verder opgelopen. Inmiddels staat de teller op 56, daarnaast gelden 67 personen als vermist.

Afbeelding

Bekende belegger Warren Buffett brengt belang in Apple fors terug

De bekende belegger Warren Buffett heeft zijn belang in Apple flink verkleind. Dat meldt de inmiddels 93-jarige Amerikaan in de kwartaalcijfers van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.

Afbeelding

Sadiq Khan herkozen als burgemeester van Londen

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, is zoals verwacht herkozen. BBC en Sky News melden op basis van voorlopige uitslagen dat de politicus van Labour heeft gewonnen van Susan Hall van de Conservatieve Partij en een derde termijn krijgt in de Britse hoofdstad.

Afbeelding

Tientallen mensen bij herdenking bij Joodse begraafplaats Tacozijl

Naar schatting hebben zo'n 75 mensen bij de Joodse begraafplaats in het Friese buurtschap Tacozijl de jaarlijkse dodenherdenking bijgewoond. Normaal gesproken komen op die herdenking ongeveer vijftien mensen af, maar een oproep van de Friese commissaris van de Koning Arno Brok..

Afbeelding

Kredietwaardigheid Turkije omhoog door normaler economisch beleid

Kredietbeoordelaar S&P Global is positiever geworden over de financiële gezondheid van Turkije. Vooral het feit dat er bij de Turkse regering eindelijk weer sprake is van een orthodoxer economisch beleid, wordt door het toonaangevende ratingbureau gewaardeerd.

Afbeelding

Rusland zet Zelensky op opsporingslijst

Rusland heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op de opsporingslijst gezet, berichten Russische media. De autoriteiten hebben niet bekendgemaakt waarvoor Zelensky gezocht wordt. De president staat op een lijst van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken.