Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Verhuurder The Cohesion moet huurders tienduizenden euro’s aan ‘membershipkosten’ terugbetalen

Verhuurder The Cohesion moet huurders van wooncomplex De Lofts op de Spaklerweg in Amsterdam-Oost ruim 1200 euro per woning terugbetalen. De huurders betaalden ‘membershipkosten’, maar dat mag volgens de rechter niet.

Wooncomplex De Lofts op de Spaklerweg in Amsterdam-Oost.Beeld Herman Wouters/ANP

In totaal daagden 48 bewoners The Cohesion voor de rechter. Ze betaalden van 2019 tot en met 2021 naast de gebruikelijke servicekosten ook ‘membershipkosten’ voor zaken als elektriciteit, warmte, televisie en internet.

The Cohesion stopte hiermee toen de rechter in 2021 een uitspraak deed over verhuurder Change=. Deze verhuurder rekende huurders voor soortgelijke zaken ‘community-kosten’ voor. Omdat deze kosten nooit inzichtelijk werden gemaakt en er werd vermoed dat Change= eraan verdiende, eiste de rechter dat de verhuurder deze terug zou betalen. Change= wilde daarop dat de communitykosten aan de servicekosten toegevoegd zouden worden. Dat kon niet, omdat in de wet vastgelegd is welke zaken er onder servicekosten vallen.

Vonnis in de hand

De advocaten van The Cohesion pleitten tijdens de rechtszaak, net als Change=, dat de membershipkosten dan ‘moeten worden beschouwd als servicekosten’. Met het vonnis van Change= uit 2021 in de hand eisten de huurders van The Cohesion de kosten terug. De rechter ging daarin mee. In totaal moet de verhuurder 57.937 euro terugbetalen. Dat komt neer op zo'n 1200 euro per huurder.

“De uitspraak is belangrijk voor alle huurders met een membershipskosten bepaling in het huurcontract, ook voor de huurders die geen procedure hebben aangespannen en de kosten willen terugvorderen,” zeggen Jennifer Alspeer en Paula Sie van Speer Advocatuur dat de huurders bijstond.

De uitspraak komt in dezelfde week waarin het gerechtshof uitspraak deed in het hoger beroep van Change= over de communitykosten. Ook daar haalde de verhuurder bakzeil. Het hooggerechtshof liet de uitspraak van de rechtbank staan. Daardoor krijgen ruim 250 huurders de communitykosten van zo’n 75 tot 120 euro per maand terug.

Change= kan nog naar de Hoge Raad stappen. The Cohesion kan nog in hoger beroep bij het hooggerechtshof.

Over de auteur: Jesper Roele schrijft sinds 2019 voor Het Parool over alledaags nieuws uit Amsterdam, festivals, het nachtleven en de tech-sector. Tips kan je sturen naar j.roele@parool.nl.