Direct naar artikelinhoud
Nieuws

‘Voormalig hoofdredacteur de Volkskrant was BVD-informant’

De voormalige hoofdredacteur van de Volkskrant Joop Lücker is informant geweest van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) ten tijde van de Koude Oorlog. Dat blijkt volgens een publicatie in de Kringkrant uit recent openbaar gemaakte stukken over de voorloper van de AIVD.

Joop Lücker was hoofdredacteur van de Volkskrant van 1945 tot 1964.Beeld Nationaal Archief

Joop Lücker, hoofdredacteur van de Volkskrant tussen 1945 en 1964, had volgens de documenten een rechtstreeks lijntje met de BVD. Voor een medewerker van de veiligheidsdienst toonde hij zich een bereidwillige informant die leden van sociëteit De Kring beschuldigde, waar hij zelf ook lid van was.

De BVD was in de leden geïnteresseerd omdat ze extreemlinks en mogelijk sympathisanten van het Kremlin zouden zijn ten tijde van het communisme in de Sovjet-Unie. De Kring bestaat sinds 1922 en is een besloten kunstenaarssociëteit met leden uit het culturele en maatschappelijke leven van Amsterdam. De Kringkrant is een uitgave van de sociëteit.

Andere leden zwartgemaakt

Volgens het artikel in de Kringkrant, geschreven door Harm Ede Botje, maakte Lücker (1914-1980) andere leden van de sociëteit zwart met vage, onbewezen beschuldigingen, vaak vanwege hun vermeende extreemlinkse ideeën. Onder de beschuldigden bevonden zich hoofdstedelijke intellectuelen, onder wie een fotograaf, schrijver en een journalist het Amerikaanse persbureau Associated Press (allen overleden).

Uit eerder onderzoek van Het Parool bleek al dat de BVD ver ging in de spionage. Zo werden Joodse Amsterdammers bespioneerd die betrokken waren bij het Nederlands Auschwitz Comité en teruggekeerd waren van de kampen. Zij werden gezien als extremisten en als een potentieel gevaar voor de democratie. Dit alles tot ontsteltenis van en woede bij nabestaanden, het Auschwitz Comité en Joodse instellingen.

Download de app van Het Parool

Blijf 24/7 op de hoogte: download onze mobiele app voor Android of iOS en zet in het menu meldingen aan. Lees hier hoe je onze pushberichten aanzet

Heb je een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad

Video wordt geladen...