Direct naar artikelinhoud
Nieuws

CJO verwerpt uitspraken voorzitter Amsterdams 4 en 5 mei comité: ‘Ongepast en onacceptabel’

Het Centraal Joods Overleg (CJO) heeft kritiek geuit op de uitspraken die door Andrée van Es, voorzitter van het Amsterdams 4 en 5 mei comité, zijn gedaan in een interview met Het Parool. Bij bijeenkomsten waar Van Es bij betrokken is, wil het CJO niet langer aanwezig zijn.

Een vrijheidsmaaltijd op 5 mei 2023 op het Waterlooplein in Amsterdam.Beeld Nina Schollaardt

Het CJO schrijft in een verklaring online ‘met verbijstering te hebben kennisgenomen’ van de uitspraken van Andrée van Es. De organisatie valt over de vergelijking die Van Es in het interview maakt tussen de verschrikkingen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de oorlog tussen Israël en Hamas. Ook bekritiseert het CJO de aandacht die het Amsterdams 4 en 5 mei comité tijdens herdenkingen en vrijheidsmaaltijden schenkt aan de slachtoffers in Gaza en Oekraïne.

‘Tijdens de Nationale Herdenking worden alle Nederlandse burgers en militairen herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen of vermoord. Uit de uitspraken van Van Es in Het Parool blijkt dat zij als voorzitter van het Amsterdams 4 en 5 mei comité een andere visie heeft op de Nationale Herdenking.’ Het CJO noemt de uitspraken van Van Es ‘ongepast en onacceptabel’ en roept het Nationaal 4 en 5 comité op zich ervan te distantiëren.

Basis van herdenken

Van Es geeft in een reactie aan dat de onrust die het interview onder de achterban van het CJO heeft veroorzaakt haar ‘zeer raakt’. ‘In het Amsterdam 4 en 5 mei comité wordt met grote zorgvuldigheid en integriteit nagedacht over wat we in Amsterdam herdenken op 4 mei: de grote wonden die geslagen zijn in de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog; de deportatie en moord op een groot deel van de Amsterdamse Joodse bevolking en Roma en Sinti. De ontmenselijking en uitsluiting die daartoe hebben geleid, en ook het verzet daartegen, terwijl tegelijkertijd zovelen onverschillig waren.’

De voorzitter vervolgt: ‘Dat is de basis van het herdenken, waarin twee dingen belangrijk zijn. Het blijven vertellen over wat er toen gebeurde, ook dit jaar weer: bij de intieme herdenkingsbijeenkomsten Open Joodse Huizen – en Huize van Verzet, tijdens al die lokale herdenkingen en Theater na de Dam. En het zoeken van verbinding met alle Amsterdammers die daarvan deel uit willen maken.’