Luister naar

Links front tegen btw

Nieuws
Aan de vooravond van het debat over het nieuwe regeerakkoord slaan de oppositiepartijen SP, GroenLinks en PvdA de handen ineen. Ze willen de aangekondigde btw-verhoging van 6 naar 9 procent van tafel. De partijen krijgen steun van een reeks maatschappelijke organisaties, waaronder de FNV.
Remco Meijer redactie vk
donderdag 12 oktober 2017 om 03:00

Den Haag

SP-leider Emile Roemer noemt de btw-verhoging ‘een boete op boodschappen doen’. Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver kiest het nieuwe kabinet ‘niet voor gewone mensen, maar voor de belangen van het grote geld’.

PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt het onzinnig om ‘aan de kassa van de supermarkt te betalen voor een presentje aan multinationals en buitenlandse beleggers’.

De verhoging van het lage btw-tarief wordt in de bijlagen bij het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie ingeboekt voor 2,6 miljard euro. Daarvan komt 2 miljard ten laste van gezinnen en 600 miljoen voor bedrijven.

Volgens de linkse oppositiepartijen kan dat ingeboekte bedrag gemakkelijk worden teruggehaald door de ook aangekondigde fiscale voordelen voor grote bedrijven ongedaan te maken. Zij doelen dan met name op de voorgenomen verlaging van de vennootschapsbelasting en het schrappen van de dividendbelasting.

Maatschappelijke organisaties die zich bij het initiatief hebben aangesloten zijn vakbond FNV, Patiëntenfederatie Nederland, de Fietsersbond, de stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB), ouderenorganisatie ANBO en de ­Beroeps Organisatie Kunstenaars.

kranten

Het lage btw-tarief geldt onder meer voor dagelijkse boodschappen, geneesmiddelen, de fietsenmaker, boeken, kranten, concertkaartjes en het openbaar vervoer.

Voor SP, GroenLinks en PvdA is deze actie een voorbode voor hoe zij in de toekomst vaker oppositie zullen voeren. Met 37 zetels in de Tweede Kamer zijn zij getalsmatig niet in staat plannen van het nieuwe kabinet tegen te houden. Maar door instellingen en organisaties uit de samenleving bij hun oppositie te betrekken, kunnen zij wel de politieke en maatschappelijke druk opvoeren.

De gang van zaken rond de afschaffing van de Wet Hillen zien zij als een voorbeeld om hoop uit te putten. Mensen die hun huis hebben afgelost, gaan in het regeerakkoord van de nieuwe coalitie weer een eigenwoningforfait betalen. Die maatregel werd in de eerste plannen uitgesmeerd over twintig jaar. Na politieke (50Plus) en maatschappelijke ophef (onder meer Vereniging Eigen Huis) gebeurt de afbouw van de wet nu in dertig jaar.

De Tweede Kamer debatteert vanochtend over het regeerakkoord. Informateur Gerrit Zalm (VVD) zit dan in Vak K, het ministersvak. Na het debat wordt Mark Rutte naar verwachting tot formateur benoemd. Hij kan dan beginnen met het aanzoeken van ­ministers en staatssecretarissen. De Tweede Kamer is volgende week met herfstreces. De bordesscène wordt niet eerder dan 26 oktober verwacht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Hoogleraar Beatrice de Graaf licht in 2021 het rapport-Joustra over adoptie toe in de Tweede Kamer.

Adoptie van kinderen verbindt SGP en D66 op wonderlijke wijze. Toch beweegt de politiek richting afbouw

Adoptie van kinderen uit andere landen is een gevoelig thema, omdat het aan diepe wensen raakt. Tussen SGP en D66 bestaat er op dit thema zelfs een wonderlijke verbondenheid. Toch wil een Kamermeerderheid ermee stoppen.

'Ongepast': meer had VVD-leider Dilan Yesilgöz niet op te merken over het feit dat Geert Wilders haar fractiegenoot, Kamerlid en staatssecretaris Eric van der Burg een 'eng mannetje' noemde dat 'moet opkrassen'.

'Dat Yesilgöz niet voor Van der Burg gaat staan, tekent de onmacht van deze formatie'

VVD-leider Dilan Yesilgöz die niet pal staat voor haar fractiegenoot Eric van der Burg, en die niet in de bres springt voor het beleid van haar staatssecretaris: dat mag wel het nieuwe dieptepunt van de formatie heten.

Annie Schreijer-Pierik: ‘Ik was blij toen Henri Bontenbal de nieuwe partijleider werd.’

Annie Schreijer bleef met pijn en moeite bij het CDA. 'Uiteindelijk moeten CDA, BBB en NSC weer fuseren'

CDA-Europarlementariër én stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik neemt afscheid. Haar voormalig assistent droeg ze aan als BBB-lijsttrekker; zelf bleef ze met pijn en moeite bij het CDA. ‘Ik ben christelijk, geen heilige.’

Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vindt het een 'uitstekende keuze' dat er geen kabinet-Wilders I komt.

Van der Burg ziet geen snelle oplossingen voor hoge asielinstroom, Wilders wil dat ie opkrast

Terwijl de vier formerende partijen zich het hoofd breken over migratie, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich geconfronteerd met een tekort aan opvangplaatsen é?n een overbelaste IND.

'Ik kan verklaren waarom boeren uit Twente bozer waren en meer sympathiseerden met geweld dan reformatorische boeren die ik op de Veluwe sprak.

Waarom staan boeren en politici tegenover elkaar? Daar zit een religieuze reden achter, zegt deze onderzoeker

Met de boerenprotesten in het achterhoofd en een fascinatie voor conflicten onderzocht Tanja van Hummel het stikstofconflict. Wat blijkt? Dat heeft alles te maken met een, vaak religieus, wereldbeeld.