Luister naar

Roetschade in Zwols museum

Nieuws
In het Stedelijk Museum Zwolle ontplofte in de nacht van dinsdag een ontluchtingsinstallatie. Een groot gedeelte van de kunstcollectie is ernstig aangetast, met name door roetdeeltjes.
Eymeke Verhoeven Eymeke Verhoeven
dinsdag 17 oktober 2017 om 21:17
Zeven minuten nadat er rook gemeld was bij het Stedelijk Museum Zwolle was de brandweer al ter plaatse. Toch kon het snelle optreden niet voorkomen dat diverse kostbare kunstwerken beschadigd raakten.
Zeven minuten nadat er rook gemeld was bij het Stedelijk Museum Zwolle was de brandweer al ter plaatse. Toch kon het snelle optreden niet voorkomen dat diverse kostbare kunstwerken beschadigd raakten. anp

Zwolle

‘We zijn allemaal zeer aangeslagen en erg geschrokken’, vertelt directeur Benjamin Koolstra. Op dinsdagnacht, om twaalf over twaalf, kwam er een rookmelding binnen. ‘Zeven minuten daarna was de brandweer er al.’ Ook museummedewerkers die in de buurt van de locatie wonen, de Melkmarkt, waren vrijwel onmiddellijk ter plaatse.

Hoewel geen van de kunstwerken verbrand is, kon het snelle optreden niet voorkomen dat veel museumstukken zijn aangetast door roetdeeltjes en een doordringende brandgeur. Koolstra: ‘Schilderijen, wandbespanningen, er is van alles getroffen. Ze zullen stuk voor stuk geanalyseerd moeten worden op schade.’

De directeur verwacht dat het mogelijk is alle aangetaste kunstwerken te restaureren, al is hij daar niet zeker van: ‘Dit is een uitspraak op basis van wat ik met het blote oog gezien heb.’ Schade-experts, de brandweer en een verzekeringsmaatschappij doen verder onderzoek.

De financiële schade is momenteel nog moeilijk te becijferen, denkt Koolstra: ‘Maar die is uit te drukken in tonnen.’

zwarte bende

Het Stedelijk Museum Zwolle bestaat uit een zestiende-eeuws pand, het Drostenhuis, en een nieuwbouwgedeelte uit 1997. De brand begon in het eeuwenoude gedeelte, met de explosie van een ontluchtingsi­nstallatie. Daarop volgde veel rookontwikkeling.

Directeur Koolstra heeft de beveiligingsbeelden inmiddels bekeken. ‘Het lijkt erop dat de ontploffing de oorzaak is geweest’, zegt hij, ‘maar ook daarnaar wordt nog verder onderzoek gedaan.’

Hij omschrijft de staat van het Drostenhuis als ‘één zwarte, stinkende bende’.

Ook in het nieuwbouwgedeelte hangt volgens de directeur een indringende geur. Bovendien is er sprake van roetvorming, al is die minder goed zichtbaar.

Het museum is sinds dinsdag gesloten. Dat blijft voorlopig zo.

toekomstplannen

Voorafgaand aan de brand, op maandagavond, werd in het gemeentehuis van Zwolle nog gedebatteerd over de toekomst van het Stedelijk Museum. Per 1 januari beëindigt de gemeente de jaarlijkse subsidie aan het museum. Een nieuwe organisatie, de Stichting Allemaal Zwolle, neemt de taken van het museum vanaf 2018 grotendeels over en is dan verantwoordelijk voor het delen van het cultuurhistorische verhaal van de stad. De gebouwen van het Stedelijk Museum worden eigendom van de gemeente. Koolstra: ‘We hopen 1 januari zo veel mogelijk hersteld te hebben. De gemeente is dinsdag al naar de schade komen kijken. De overdracht gaat in goed overleg. Nu eerst maar eens de balans opmaken.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bernd Damme arriveert bij de rechtbank van Amsterdam.

Mondkapjesdeal-compagnon: tijd om dit met elkaar af te sluiten

Bernd Damme, die samen met Sywert van Lienden en Camille van Gestel de omstreden mondkapjesdeal met de overheid sloot, zei maandag in de rechtbank Amsterdam dat het tijd is om deze kwestie gezamenlijk af te sluiten.

Vaccinatie tegen onder meer mazelen in Utrecht. Het OMT waarschuwt voor een uitbraak van mazelen op middelbare scholen.

Nederland kan binnen enkele jaren een mazelengolf verwachten, zo waarschuwen experts van het OMT

Nederland moet zich voorbereiden op een mazelengolf. Over een paar jaar dienen zich meer ongevaccineerde kinderen aan op middelbare scholen in strenggelovige gemeenten.

Vrijwilligers van de Voedselbank in Den Haag zijn voedselpaketten aan het inpakken. In 2023 deden vrijwilligers vaker incidenteel (af en toe of eenmalig) vrijwilligerswerk dan in 2022.

Meer mensen deden in 2023 vrijwilligerswerk. 'Voelt beter dan een bijbaan'

Het aantal vrijwilligers is het afgelopen jaar flink toegenomen. Anne van Velsen (16) en Nova van de Velde (19) vertellen waarom zij vrijwilliger zijn. ‘Het is een leuke manier om uit mijn studentenbubbel te stappen.’

Linda Nooitmeer: 'Dat er geld beschikbaar komt voor naamswijzigingen is van grote symbolische waarde.'

Besteding gelden slavernijverleden gefragmenteerd: vooral naar onderzoek en naamswijzigingen

Hoe worden de toegezegde 200 miljoen euro bij de slavernij-excuses besteed? Behoorlijk gefragmenteerd en met veel aandacht aan onderzoek, blijkt uit het maandag door het kabinet gepresenteerde overzicht.

'Gebruik in huis geen bedekkende termen voor de dood. Mensen noemen het weleens slapen, maar dat is verwarrend voor een kind.'

Hoe help je een kind dat rouwt om een overleden broer of zus? Vraag niet: 'Hoe voel je je nu?'

Het verlies van een broer of zus is enorm ingrijpend voor kinderen, weet kinderpsycholoog Carine Kappeyne van de Coppello (60). Hoe kun je als ouder nabij zijn? ‘Leg uit wat de dood betekent en praat er niet omheen.’

Afbeelding

Wilders wil aangifte doen tegen Timmermans

PVV-leider Geert Wilders zegt aangifte te gaan doen tegen Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA. Hij doet dat naar aanleiding van de speech die Timmermans gaf op het congres van de linkse combinatie.