Luister naar

Kerken blij dat koppeling basisadministratie blijft

Nieuws
Kerken zijn blij met de afspraak in het regeerakkoord dat de overheid hen straks nog steeds informeert als kerkleden verhuizen of overlijden.
Eduard Sloot
donderdag 12 oktober 2017 om 03:00
Kerken worden geïnformeerd als ouderen naar het verzorgingshuis gaan.
Kerken worden geïnformeerd als ouderen naar het verzorgingshuis gaan. anp / Roos Koole

Den Haag

Vorig jaar besloot minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) op verzoek van VVD, PvdA en D66 een streep te zetten door die praktijk. Dat raakte met name de Protestantse Kerk in Nederland en de Rooms-Katholieke Kerk.

De coalitiepartijen hebben echter afgesproken dat kerken gegevens uit de gemeentelijke basisadministratie kunnen blijven ontvangen. Burgers kunnen in de toekomst via mijnoverheid.nl aangeven of bijvoorbeeld een sportclub op de hoogte wordt gebracht van een verhuizing. Die optie staat standaard aangevinkt voor de leden van kerken die nu ook al automatisch adreswijzigingen krijgen, is de afspraak.

achterstelling

‘De Protestantse Kerk is zeer ingenomen met dit besluit’, zegt Haaije Feenstra van de PKN. ‘Een mogelijke achterstelling van kerken is hiermee voorkomen.’ Kerken waren bang dat zij oudere leden die naar een verzorgingstehuis zouden verhuizen, of studenten die verkassen naar een studentenstad, uit het oog zouden verliezen. De afspraak in het regeerakkoord is goed nieuws voor ‘miljoenen kerkleden’, aldus Feenstra.

Danielle Woestenberg van het CIO, een overlegorgaan tussen kerken en de overheid, wijst erop dat zeventienduizend burgers hebben gereageerd op een internetconsultatie over dit onderwerp. ‘Ik ben blij dat we hebben kunnen laten zien dat het waardevol is om dit overeind te houden. Voor kerken biedt dit perspectief. Vooral oudere kerkleden hebben moeite mee te komen met de digitalisering.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.

Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.

Hoogleraar Beatrice de Graaf licht in 2021 het rapport-Joustra over adoptie toe in de Tweede Kamer.

Adoptie van kinderen verbindt SGP en D66 op wonderlijke wijze. Toch beweegt de politiek richting afbouw

Adoptie van kinderen uit andere landen is een gevoelig thema, omdat het aan diepe wensen raakt. Tussen SGP en D66 bestaat er op dit thema zelfs een wonderlijke verbondenheid. Toch wil een Kamermeerderheid ermee stoppen.

'Ongepast': meer had VVD-leider Dilan Yesilgöz niet op te merken over het feit dat Geert Wilders haar fractiegenoot, Kamerlid en staatssecretaris Eric van der Burg een 'eng mannetje' noemde dat 'moet opkrassen'.

'Dat Yesilgöz niet voor Van der Burg gaat staan, tekent de onmacht van deze formatie'

VVD-leider Dilan Yesilgöz die niet pal staat voor haar fractiegenoot Eric van der Burg, en die niet in de bres springt voor het beleid van haar staatssecretaris: dat mag wel het nieuwe dieptepunt van de formatie heten.

Annie Schreijer-Pierik: ‘Ik was blij toen Henri Bontenbal de nieuwe partijleider werd.’

Annie Schreijer bleef met pijn en moeite bij het CDA. 'Uiteindelijk moeten CDA, BBB en NSC weer fuseren'

CDA-Europarlementariër én stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik neemt afscheid. Haar voormalig assistent droeg ze aan als BBB-lijsttrekker; zelf bleef ze met pijn en moeite bij het CDA. ‘Ik ben christelijk, geen heilige.’

Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.