Luister naar

Reageren op een crisis die je nog niet kent

Nieuws
Landen zijn wereldwijd onvoldoende voorbereid op letterlijk grenzeloze crises, zoals natuurrampen en cyberaanvallen, waarschuwt Arjen Boin. De hoogleraar politicologie (Universiteit Leiden) doet tijdens zijn oratie op 23 oktober ook een paar aanbevelingen.
Eymeke Verhoeven Eymeke Verhoeven
dinsdag 17 oktober 2017 om 21:16
Arjen Boin
Arjen Boin nd

Leiden

U doet al bijna 25 jaar onderzoek naar crises. Wat is uw belangrijkste ontdekking?

‘Ik denk vooral na over de aanpak van crises op strategisch niveau. Niet op het niveau van de politieagent – hoewel die belangrijk werk doet – maar op het niveau van de minister of burgemeester.

Het is belangrijk je te realiseren dat een crisis in essentie een uitzonderingssituatie is. De normale aanpak die bij beleidsproblemen wordt gebruikt, werkt dan niet. Toch schieten beleidsmakers en bestuurders onder spanning vaak in die vertrouwde vorm. Terwijl daar bij een crisis niet genoeg informatie en tijd voor is.’

Wat is een grenzeloze crisis?

‘Crises zijn al een uitzondering, maar daarbinnen is het grenzeloze type weer een buitencategorie. Problemen houden zich niet altijd aan de grenzen die wij kunstmatig hebben gecreëerd. Denk aan de vulkaanuitbarsting op IJsland van 2010, waardoor er geen vliegverkeer mogelijk was in Europa. Er bestaan ook ‘kenbare’ crises: incidenten die je vaker hebt gezien. Bjvoorbeeld de uitbraak van een veeziekte. Dat is een probleem waarvan we in essentie weten hoe het werkt. Er zijn ook situaties waarmee we géén ervaring hebben. Het is daarom belangrijk processen te ontwikkelen die voor elk type crisis werken, en een visie te ontwikkelen. Dat geldt voor elk domein: van het ministerie van Economische Zaken tot aan bijvoorbeeld de gemeente Den Haag.’

Wat valt er dan te trainen?

‘Er zijn geen pasklare oplossingen, je kunt niet precies een plannetje klaarleggen voor een situatie die je niet kent. We kunnen wel een benaderingswijze aanreiken.

Bij een crisis reageren mensen vaak op een van deze twee manieren: of er treedt verlamming op en ze doen niets, of ze nemen grote, onomkeerbare besluiten op hoop van zegen. Het is wijzer om kleinere stappen te nemen en tussentijds te evalueren of het de goede kant opgaat. Dat kan natuurlijk niet altijd. Soms wordt van een bestuurder een simpel ‘ja’ of ‘nee’ gevraagd. Maar die situaties zijn heel zeldzaam.’

Wat voor soort crisis denkt u dat ons boven het hoofd hangt?

‘Je kunt niet voorspellen hoe het zich manifesteert, maar ik verwacht wel dat er een keer iets ergs gebeurt in een land of sector, en dat het zich dan onverwacht snel verspreidt. Dat kan van alles zijn. Een ziekte. Of iets op het gebied van cyber; dat ligt het meest voor de hand. Via internet is alles steeds meer met elkaar verbonden, en we zijn er ook in toenemende mate afhankelijk van. Dat realiseert iedereen zich. Maar we hebben geen ‘minister van cyber’. Dus wie is er verantwoordelijk voor het beleid wanneer er een cybercrisis uitbreekt?’

Toch maar zo’n ‘minister van cyber’ aanstellen dan?

‘Daar gaat het me niet per se om, maar we moeten nieuwe manieren vinden om met uitzonderingssituaties om te gaan. Ik ben geen doemdenker. Ik geloof juist dat er veel slimme mensen zijn, die we met elkaar in gesprek moeten laten gaan voor goede oplossingen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.