Luister naar

‘Rutte III is slecht voor journalistiek’

Nieuws
De maatregelen in het regeerakkoord van kabinet-Rutte III brengen de journalistiek ‘serieuze schade toe’. Dat zegt belangenvereniging NDP Nieuwsmedia, die onder andere dagbladen, tijdschriften, persbureaus en websites vertegenwoordigt. Ook vakbond NVJ maakt zich zorgen.
redactie VK
donderdag 12 oktober 2017 om 03:00

Amsterdam

De plannen, die nog worden uitgewerkt tot wetsvoorstellen, vallen vooral slecht bij krantenuitgevers. Ze zijn bang dat ze 20.000 bezorgers in loondienst moeten nemen. Zzp’ers die minder verdienen dan 15 tot 18 euro per uur worden voortaan aangemerkt als werknemer. Hun baas dient werknemersverzekeringen en vakantiegeld te betalen.

Het belangrijkste bezwaar van NDP Nieuwsmedia is dat deze maatregel grote praktische problemen zou veroorzaken. ‘Krantenbezorgers worden sinds jaar en dag per klus betaald, ze zijn niet verplicht zelf te komen. Als iemand ziek is of geen tijd heeft, kan hij zijn zus of moeder laten invallen. Dat is de beste manier om stipte bezorging in de vroege ochtend te garanderen’, zegt een woordvoerder. ‘Als je die mogelijkheid wegneemt, komt de dagbladbezorging in acuut gevaar.’

Ook de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent valt verkeerd. Die leidt ertoe dat gedrukte nieuwsmedia – kranten en tijdschriften – jaarlijks 30 miljoen euro meer afdragen aan de staat. De Nederlandse Vereniging van Journalisten pleit voor een uitzonderingspositie voor dagbladen en tijdschriften: 0 procent btw. ‘Journalistiek is geen blikje cola, maar een publieke dienst die je moet waarborgen’, zegt secretaris Thomas Bruning. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.