Luister naar

Nieuwe coalitie kan de borst nat maken

Nieuws
In het debat met informateur ­Gerrit Zalm kiest de oppositie voor de frontale aanval op de nieuwe coalitie. Rutte verwacht dat de nieuwe ploeg van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie op 26 oktober bij de koning op het bordes staat.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
donderdag 12 oktober 2017 om 21:58
Jesse Klaver (GroenLinks) en Lodewijk Asscher (PvdA) tijdens het Tweede Kamerdebat over het eindverslag van de informatie.
Jesse Klaver (GroenLinks) en Lodewijk Asscher (PvdA) tijdens het Tweede Kamerdebat over het eindverslag van de informatie. anp / Bart Maat

Den Haag

Mark Rutte is als VVD-fractievoorzitter amper een minuut aan het woord of de oppositie opent een frontale aanval op het komende kabinet-Rutte III. In plaats van een debat met informateur Gerrit Zalm grijpt de verenigde oppositie de kans aan de messen te slijpen in een poging de nieuwe coalitie in het nauw te drijven.

Emile Roemer opent het bal. Hij spreekt van een aanval op kwetsbare mensen, die in de visie van Rutte blijkbaar niet gerekend worden tot de ‘gewone, normale Nederlanders’. Heel even is Rutte van zijn stuk, maar dan schakelt hij moeiteloos over op de campagnestand en verwijt hij de SP-voorman ‘platte retoriek’. Na deze eerste, felle, woordenwisseling is de toon voor het debat gezet.

‘platte oplichter’

Natuurlijk lukt het PVV-aanvoerder Geert Wilders daar in felheid overheen te gaan. Hij grijpt de lagere ­hypotheekrenteaftrek aan om Rutte neer te zetten als een ‘platte politieke oplichter’.

Lodewijk Asscher, voor de herkenbaarheid als PvdA-Kamerlid in oppositie zonder stropdas, kiest een zorgvuldig opgebouwde aanval. Standvastig komt hij gedurende het hele debat terug op de vermeende bezuiniging op de wijkverpleging. Rutte en Sybrand Buma (CDA) houden hem voor dat het nieuwe ­kabinet precies hetzelfde doet als de PvdA in de begroting voor het komend jaar. De PvdA probeerde immers op dezelfde manier de groei van de zorgkosten af te remmen.

Het is duidelijk dat de oppositie graag het beeld neerzet van een kabinet dat grote bedrijven fêteert ten koste van de zwakken in de samenleving. De nieuwe coalitie ontkent, bij hoog en laag, dat die voorstelling van zaken klopt. Tijdens het debat over de regeringsverklaring, waarschijnlijk op 31 oktober, wordt die verbale strijd vervolgd.

pijnlijke maatregelen

Er worden meer oorlogjes gevoerd tijdens dit eerste treffen tussen coalitie en oppositie. D66-leider Alexander Pechtold krijgt het aan de stok met zijn GroenLinks-collega, Jesse Klaver. Ze kennen elkaar van het begin van de kabinetsformatie, toen GroenLinks nog aan tafel zat. ‘Op weg naar klimaatdoelen in een regeerakkoord moet je niet halverwege weglopen’, bitst Pechtold zijn opponent toe, als die felle kritiek levert op de ambities van het nieuwe kabinet.

Kees van der Staaij (SGP) neemt in het debat alvast een uitzonderingspositie in. Hij vraagt welke ruimte er is bij het kabinet om pijnlijke maatregelen te verzachten of te verbeteren. Rutte, een beetje vooruitlopend op zijn rol als premier, zegt dat hij graag ‘links en rechts wil verbinden’ op zoek naar breed draagvlak in de Tweede Kamer.

En Gerrit Zalm, de ‘gepensioneerde oud-informateur’, is gauw klaar. Aan hem zijn nauwelijks vragen gesteld. Alleen wijst hij met een ‘feitelijk technische opmerking’ Thierry ­Baudet terecht, als die al te vrij omgaat met feiten en cijfers uit het regeerakkoord. Een ruime Kamermeerderheid wijst vervolgens Mark Rutte aan als formateur. Die verwacht dat zijn nieuwe ploeg op 26 oktober op het bordes staat. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Israël/Gaza als linkse splijtzwam

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.

Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.

Hoogleraar Beatrice de Graaf licht in 2021 het rapport-Joustra over adoptie toe in de Tweede Kamer.

Adoptie van kinderen verbindt SGP en D66 op wonderlijke wijze. Toch beweegt de politiek richting afbouw

Adoptie van kinderen uit andere landen is een gevoelig thema, omdat het aan diepe wensen raakt. Tussen SGP en D66 bestaat er op dit thema zelfs een wonderlijke verbondenheid. Toch wil een Kamermeerderheid ermee stoppen.

'Ongepast': meer had VVD-leider Dilan Yesilgöz niet op te merken over het feit dat Geert Wilders haar fractiegenoot, Kamerlid en staatssecretaris Eric van der Burg een 'eng mannetje' noemde dat 'moet opkrassen'.

'Dat Yesilgöz niet voor Van der Burg gaat staan, tekent de onmacht van deze formatie'

VVD-leider Dilan Yesilgöz die niet pal staat voor haar fractiegenoot Eric van der Burg, en die niet in de bres springt voor het beleid van haar staatssecretaris: dat mag wel het nieuwe dieptepunt van de formatie heten.

Annie Schreijer-Pierik: ‘Ik was blij toen Henri Bontenbal de nieuwe partijleider werd.’

Annie Schreijer bleef met pijn en moeite bij het CDA. 'Uiteindelijk moeten CDA, BBB en NSC weer fuseren'

CDA-Europarlementariër én stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik neemt afscheid. Haar voormalig assistent droeg ze aan als BBB-lijsttrekker; zelf bleef ze met pijn en moeite bij het CDA. ‘Ik ben christelijk, geen heilige.’

Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.