Luister naar

Ontwikkelingsbudget is moeilijke rekensom

Nieuws
Het nieuwe kabinet suggereert dat het ontwikkelingsbudget de komende jaren ‘fors’ toeneemt, terwijl het in werkelijkheid nagenoeg gelijk blijft.
Natalie Righton redactie vk
donderdag 12 oktober 2017 om 03:00

Den Haag

In media circuleren bedragen van 1,8 miljard euro erbij voor de armste landen en dat wordt niet tegengesproken door het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Maar wie de cijfers beter bestudeert, ziet dat het per saldo gaat om een budgetstijging van 0,1 miljard, die over vier jaar weer verdwijnt.

De eerdere bezuiniging van 1 miljard door Rutte II wordt vrijwel in stand gehouden. Het budget dat het nieuwe kabinet uittrekt voor ontwikkelingssamenwerking is zo ingewikkeld opgeschreven in het dinsdag gepresenteerde regeerakkoord, dat ook ontwikkelingsexperts door de bomen het bos niet meer zien. Het ene Kamerlid rept van 0,4 miljard euro erbij, de ander houdt het op 1,8 miljard.

In werkelijkheid blijft ‘het ontwikkelingsbudget de komende jaren nagenoeg gelijk’, zegt een rekenkundig expert, die niet met naam in de krant wil vanwege de gevoeligheid van de kwestie. Vooral de ChristenUnie ziet een substantiële verhoging van het ontwikkelingsbudget als wisselgeld voor het niet verruimen van het kinderpardon.

Nederland heeft dit jaar 4,5 miljard euro beschikbaar, maar dat staat niet in het regeerakkoord. Dat bedrag is alleen terug te vinden in een aparte nota die de overheid elk jaar uitgeeft over het ontwikkelingsbudget, de zogenoemde HGIS-nota. Het huidige bedrag van 4,5 miljard voor ontwikkelingshulp zou volgens die nota zonder investeringen van het nieuwe kabinet in 2021 dalen naar 4,1 miljard euro. De daling komt onder meer doordat toekomstige budgetten deels al in 2015 en 2016 zijn uitgegeven om extra kosten voor de eerstejaars opvang van vluchtelingen op te vangen.

In het regeerakkoord is afgesproken dat het budget in 2021 met 0,5 miljard groeit en dus uitkomt op 4,6 miljard euro. Het verschil tussen 2017 en 2021 – na vier jaar Rutte III – is dus een groei van 4,5 miljard naar 4,6 miljard. Om precies te zijn: 127 miljoen euro verschil.

rookgordijn

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind is blij met de verhoging, want hij rekent anders. Hij begint te tellen vanaf het jaar 2018. Hij redeneert: zonder de extra investering zou er volgend jaar maar 4,1 miljard zijn voor ontwikkelingshulp. Tijdens de onderhandelingen hebben de ChristenUnie en D66 een verhoging tot 4,6 miljard euro kunnen afdwingen. Winst: grofweg 0,5 miljard euro per jaar. ‘Ik ben blij dat ontwikkelingssamenwerking er eindelijk weer geld bij krijgt. Er is sprake van een trendbreuk na jaren van bezuinigingen. Er komt een half miljard per jaar bij’, zegt Voordewind.

Hij heeft gelijk en ook weer niet. Gelijk als je het bedrag in 2018 vergelijkt met het bedrag in 2021. Maar hij heeft ongelijk als je het huidige budget uit 2017 vergelijkt met 2021. ‘Een behoorlijk effectief rookgordijn’, noemt SP-Kamerlid Sadet Karabulut de getallenbrij. ‘Er komt structureel nul extra geld voor hulp aan de allerarmsten, terwijl de nood groeit en Europa blijft bouwen aan een fort.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Ongepast': meer had VVD-leider Dilan Yesilgöz niet op te merken over het feit dat Geert Wilders haar fractiegenoot, Kamerlid en staatssecretaris Eric van der Burg een 'eng mannetje' noemde dat 'moet opkrassen'.

'Dat Yesilgöz niet voor Van der Burg gaat staan, tekent de onmacht van deze formatie'

VVD-leider Dilan Yesilgöz die niet pal staat voor haar fractiegenoot Eric van der Burg, en die niet in de bres springt voor het beleid van haar staatssecretaris: dat mag wel het nieuwe dieptepunt van de formatie heten.

Annie Schreijer-Pierik: ‘Ik was blij toen Henri Bontenbal de nieuwe partijleider werd.’

Annie Schreijer bleef met pijn en moeite bij het CDA. 'Uiteindelijk moeten CDA, BBB en NSC weer fuseren'

CDA-Europarlementariër én stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik neemt afscheid. Haar voormalig assistent droeg ze aan als BBB-lijsttrekker; zelf bleef ze met pijn en moeite bij het CDA. ‘Ik ben christelijk, geen heilige.’

Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vindt het een 'uitstekende keuze' dat er geen kabinet-Wilders I komt.

Van der Burg ziet geen snelle oplossingen voor hoge asielinstroom, Wilders wil dat ie opkrast

Terwijl de vier formerende partijen zich het hoofd breken over migratie, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich geconfronteerd met een tekort aan opvangplaatsen é?n een overbelaste IND.

'Ik kan verklaren waarom boeren uit Twente bozer waren en meer sympathiseerden met geweld dan reformatorische boeren die ik op de Veluwe sprak.

Waarom staan boeren en politici tegenover elkaar? Daar zit een religieuze reden achter, zegt deze onderzoeker

Met de boerenprotesten in het achterhoofd en een fascinatie voor conflicten onderzocht Tanja van Hummel het stikstofconflict. Wat blijkt? Dat heeft alles te maken met een, vaak religieus, wereldbeeld.

Het neoliberale wereldbeeld botst met de, vaak religieus gekleurde, levensbeschouwing van boeren.

De stikstofcrisis heeft alles met religie te maken, zegt deze onderzoeker. 'Botsing van wereldbeelden'

De overheid en boeren botsen door een totaal ander wereldbeeld en dat heeft ook te maken met religie. Dat de overheid hen benadert met een neoliberaal wereldbeeld, zien boeren als problematisch.