© Shutterstock

Nigeriaan breekt wereldrecord van langste schaakmarathon (zonder te verliezen)

De Nigeriaanse schaakgrootmeester Tunde Onakoya heeft op Times Square in New York van woensdag tot vrijdagavond meer dan 58 uur aan één stuk geschaakt zonder te verliezen, goed voor een wereldrecord. Met zijn schaakmarathon wilde Onakoya geld inzamelen voor kansarme kinderen in Afrika.

mtm
Bron: BELGA

“Het zijn veel emoties (...), ik vind er geen woorden voor, maar ik weet dat ik iets ongelooflijk heb bereikt”, zei hij na afloop van de wedstrijd. “Vorige nacht om 3 uur was ik bereid om op te geven en te gaan slapen, maar er zijn van overal ter wereld Nigerianen naar mij komen kijken, mensen uit Londen, uit Tennessee, niemand is vertrokken, ze zijn blijven dansen en zingen, ik kon hen niet in de steek laten”, verklaarde de 29-jarige grootmeester.

Tunde Onakoya is een bekende figuur in Nigeria, waar hij in september 2018 in de sloppenwijken van Ikorodu het project Chess in Slums (“schaken in sloppenwijken”) lanceerde. Doel van het project is om de jongeren van Ikorodu, van wie velen niet naar school gaan en werken om hun familie te onderhouden, een plek te bieden waar ze kunnen leren schaken.

Door het wereldrecord van langste schaakmarathon te breken, hoopt Onakoya een miljoen dollar op te halen voor kansarme kinderen in Afrika. Het leverde hem onder meer felicitaties op van de Nigeriaanse president Bola Ahmed Tinubu, die Onakoya prees voor zijn “talent” en “durf”.

Het vorige wereldrecord stond op naam van het Noorse duo Hallvard Haug Flatebø en Sjur Ferkingstad. Zij speelden in 2018 56 uur, negen minuten en 37 seconden lang.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer