XR: politie gaat over tot aanhoudingen bij protest in Den Haag

Nieuws
Bij een protest van milieuactivisten in Den Haag verricht de politie aanhoudingen, zegt een woordvoerder van de activisten zaterdag. Het protest vindt plaats op een kruispunt voor het Nederlandse hoofdkantoor van TotalEnergies.
anp
zaterdag 20 april 2024 om 12:52
Afbeelding
beeld anp

Volgens de woordvoerder zijn er zo'n honderd activisten aanwezig, onder meer van Extinction Rebelllion (XR). Een deel van hen is al in bussen gezet door de politie.

Het protest is gericht tegen de bouw van een oliepijplijn in Afrika. TotalEnergies is daarbij betrokken, aldus de activisten. Volgens XR vroeg de politie of de betogers wilden vertrekken, maar dat weigerden ze.

"We eisen dat deze oliegigant stopt met de aanleg van de verwoestende oliepijplijn EACOP in Uganda en Tanzania", aldus XR op X. Die zorgt daar voor ecologische vernietiging en schending van de mensenrechten, waarschuwt de organisatie. "En als Total deze keer niet luistert, dan komen we terug met nog veel meer!"

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Arrestaties in Canada in verband met moord sikh-leider Nijjar

De Canadese politie heeft arrestaties verricht in verband met de moord op de sikh-separatist Hardeep Singh Nijjar in de provincie British Columbia in juni vorig jaar. Dat zei een bron met directe kennis van de zaak tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Israël niet bij openingsceremonie Eurovisie Songfestival

De Israëlische delegatie is zondag niet bij de openingsceremonie van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö. Reden is de herdenkingsdag voor de Holocaust in hun land, meldt de European Broadcasting Union (EBU).

Afbeelding

Nieuwe regering Sint-Maarten beëdigd, vragen over lange screening

Op Sint-Maarten is vrijdagochtend (lokale tijd) de nieuwe regering van het eiland beëdigd onder leiding van premier Luc Mercelina. De ministersploeg is nog niet compleet; de screeningsprocedure van twee beoogde ministers is na meer dan twee maanden nog niet afgerond.

Afbeelding

Bloemen, knuffels en kaarsen bij wake voor Gaza in Amsterdam

Tientallen mensen zijn vrijdagavond samengekomen in Amsterdam voor een herdenking en wake voor Gaza en de Holocaust. Bij het Homomonument op de Westermarkt hebben ze een hoop bloemen en knuffels neergelegd en er zijn kaarsen aangestoken.

Afbeelding

Koranverbranding in Malmö op dag voor begin songfestivalfeesten

Een man en een vrouw hebben vrijdag een koran verbrand in de Zuid-Zweedse stad Malmö, een dag voordat de festiviteiten rond het Eurovisie Songfestival (ESC) daar beginnen. Dat was te zien in een video die live werd uitgezonden op TikTok.

Afbeelding

Amsterdamse beurs sluit hoger af na banenrapport VS

De aandelenbeurs in Amsterdam heeft de handelsweek hoger afgesloten. Beleggers reageerden vrijdagmiddag opgelucht op een banenrapport uit de Verenigde Staten. Ze hopen dat de Federal Reserve de rente daarom eerder verlaagt.