Luister naar

De onzin van minister Blok in vier voorbeelden

Nieuws
Wat minister Stef Blok zei over de multiculturele samenleving, is gevaarlijk. En nog onzin ook.
Klaas Harink
vrijdag 20 juli 2018 om 03:00

Algehele opwinding over de uitspraken van minister Stef Blok (Nederlands Dagblad 19 juli). Vooral zijn opmerking dat het in onze genen zit, dat we niet goed met onbekenden kunnen samenleven, is gevaarlijk.

In Zuid-Afrika leidde het genenverhaal tot apartheid. In nazi-Duitsland tot het zuiver houden van het Arische ras. In het zuiden van de Verenigde Staten tot de Ku Klux Klan en de (zwarte) Black Panthers. God creëerde de mens. Of we nu in Hem geloven of niet, we zijn zijn beelddragers.

Vier voorbeelden om aan te tonen dat het ook dikke onzin is wat minister Blok uitkraamde.

1. Ruim 23 procent van de Nederlanders heeft een migrantenachtergrond. Nederland is dus al een multiculturele samenleving. En we leven redelijk vredig met elkaar samen.

2. Ik woonde, met mijn gezin, twaalf jaar naar tevredenheid in Suriname en Congo. Mijn zus en zwager wonen reeds vijftien jaar, vrijwillig, in Bangladesh. Mijn broer is gelukkig getrouwd met een Thaise vrouw. Een goede kennis uit Suriname (Creool) woont met zijn Poolse vrouw en hun kindje in Polen. Ik heb niet gehoord dat hij klappen kreeg.

3. Tien jaar lang was ik directeur van VluchtelingenWerk in Noord-Nederland. De passie, de betrokkenheid van al die vrijwilligers die zich inzetten voor asielzoekers en vluchtelingen, is heel groot. Vrijwillig investeerden ze zo’n acht uur per week om vluchtelingen een plek te bieden in de Nederlandse samenleving.

4. Wat we ook vinden van de Surinaamse president Bouterse, zijn partij NDP is niet langs etnische lijnen gekleurd, evenmin als DOE, de partij van de christen Carl Breeveld. Ook de meer traditionele politieke partijen veranderen hierin steeds meer.

waarschuwing

De genenkaart trekken is super gevaarlijk. Het appelleert aan tendenzen in de samenleving die neigen naar fascisme. En we hebben het niet in de gaten. Madeleine Albright, de oud-minister van Buitenlandse Zaken van de VS, citeert Mussolini: ‘Als je een kip plukt door de veren er een voor een uit te trekken, merken mensen het niet.’

Hoeveel rechtser zijn we in Nederland inmiddels geworden? Wat een Wilders en nu Blok kunnen zeggen, was twintig jaar geleden voor onmogelijk gehouden. Net als de manier waarop we nu serieus praten over zogenaamde oplossingen van de vluchtelingenproblematiek (kampen in Noord-Afrika). De veren worden een voor een eruit getrokken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.

 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.

Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.