Kamer botst met Dekker over rechtsbijstand

Foto: ANP

Het lukt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) nog niet om de handen op elkaar te krijgen voor de door hem gewenste hervorming van de gesubsidieerde rechtsbijstand. In een debat woensdag waren er nog veel kritische vragen, ook van coalitiepartijen. De oppositie verweet de minister zelfs zich te baseren op verkeerde cijfers en aannames.

Dekker wil dat burgers minder vaak naar de rechter stappen. Hij denkt dat er op een eerder moment betere en goedkopere oplossingen kunnen worden gevonden. Een nog op te tuigen ‘poortwachter’ moet gaan bepalen of iemand recht heeft op gesubsidieerde rechtsbijstand. Tegenstanders denken dat op deze manier vooral armere mensen toegang tot de rechter wordt ontzegd.

Maar niet alleen Dekkers plannen, ook de cijfers waarmee hij die onderbouwt werden bekritiseerd. Kamerleden Michiel van Nispen (SP) en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) vinden dat Dekker zijn huiswerk beter moet doen. ,,De minister maakt er een zooitje van. Je merkt het aan de reacties uit de zaal en van de collega’s’’, zei van Nispen, verwijzend naar het rumoer vanaf de tribune.