VN: 37 miljoen ton puin in Gazastrook

Nieuws
De Verenigde Naties schatten dat 37 miljoen ton puin moet worden geruimd in de Gazastrook. Het Palestijnse gebied is het doelwit van vele Israëlische luchtaanvallen sinds de aanval van Hamas op Israël in oktober vorig jaar.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 19:03
Afbeelding
beeld anp

De schatting is gedeeld door een hoge functionaris van UNMAS, het VN-agentschap dat zich bezighoudt met ontmijning. Per vierkante meter gaat het om zo’n 300 kilo puin. Volgens de functionaris duurt het opruimen veertien jaar als er honderd vrachtwagens worden ingezet.

Het opruimen wordt volgens de functionaris bemoeilijkt omdat er niet-geëxplodeerde munitie tussen het puin ligt. Het is niet bekend hoeveel van de in de Gazastrook gebruikte munitie nog kan ontploffen. Doorgaans gaat het om 10 procent, aldus de functionaris.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Demonstranten bezetten terrein UvA in centrum Amsterdam

Demonstranten hebben een terrein bezet van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het centrum van Amsterdam. Het gaat om het zogeheten Binnengasthuisterrein.

Afbeelding

Carrie ten Napel maakt vooravondshow op vrijdag bij NPO 1

Carrie ten Napel gaat vanaf dit najaar op vrijdag de vooravondshow van NPO 1 maken. Dat heeft Omroep MAX bevestigd na berichtgeving van het AD.

Afbeelding

Betogers bouwen barricades bij UvA-complex in centrum Amsterdam

Demonstranten bouwen meerdere barricades bij een pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het centrum van Amsterdam. Het gaat om een complex bij de Oudemanhuispoort. De barricades bestaan onder meer uit pallets en fietsenrekken.

Afbeelding

TikTok klaagt overheid VS aan om dreigende ban of verkoop

De populaire video-app TikTok en het Chinese moederbedrijf ByteDance hebben dinsdag een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse overheid.

Afbeelding

Politie beëindigt pro-Palestijnse betoging universiteit Berlijn

De politie heeft een einde gemaakt aan een pro-Palestijns studentenprotest bij de Vrije Universiteit van Berlijn. Ongeveer 150 activisten hadden dinsdagochtend met tenten de binnenplaats van de universiteit bezet uit solidariteit met de Palestijnen in de Gazastrook.

Afbeelding

Netanyahu zegt dat voorstel bestand niet aan eisen Israël voldoet

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat het laatste voorstel voor een bestand in de Gazastrook niet voldoet aan de eisen van Israël. Hamas liet maandag weten akkoord te zijn met de voorwaarden voor een staakt-het-vuren, maar Israël is nog niet zover.