Meer plekken vrij in opvang Oekraïense vluchtelingen

Nieuws
De opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne krijgen wat meer ruimte voor nieuwe mensen. Momenteel zijn 1040 bedden beschikbaar. Dat aantal komt voor het eerst sinds begin december boven de duizend uit.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 17:47
Afbeelding
beeld anp

Zo’n twee maanden geleden hadden de opvangplekken nog maar 160 bedden over. Dat was de laagste marge sinds het begin van de oorlog ruim twee jaar geleden. Sindsdien zijn ruim 2000 extra bedden gevonden, terwijl het aantal opgevangen mensen met 1200 steeg.

Nederland heeft nu in totaal 92.850 bedden beschikbaar. Daarvan zijn 91.810 in gebruik. De bezettingsgraad is 98,9 procent. Dit is voor het eerst sinds december onder de 99 procent.

Uit de cijfers is niet af te leiden of de ruimere marge komt door het besluit geen derdelanders meer op te vangen. De meeste vluchtelingen uit die groep zitten nog in de gemeentelijke opvang tot er duidelijkheid is over hun status. Ze mochten er blijven van de rechter of van de gemeente. Andere derdelanders hebben asiel aangevraagd en mogen de uitkomst daarvan in de Oekraïne-opvang afwachten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Openingsact songfestival toont Palestijns sjaaltje

De Zweedse zanger Eric Saade heeft tijdens de openingsact van de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival zijn steun betuigd aan Gaza. Tijdens zijn optreden droeg hij een Palestijns sjaaltje om zijn pols.

Afbeelding

FT: VS trekt vergunningen chipexport aan Chinese Huawei in

De Amerikaanse regering heeft de exportvergunningen van chipbedrijven Intel en Qualcomm ingetrokken. Hierdoor kunnen deze bedrijven niet langer chips leveren aan het Chinese techconcern Huawei.

Afbeelding

Door inflatie geteisterd Argentinië lanceert nieuw bankbiljet

Mensen in Argentinië kunnen vanaf dinsdag betalen met een bankbiljet van 10.000 pesos, omgerekend ruim 10 euro. Tot nu toe was de hoogste waarde van een Argentijns bankbiljet 2000 pesos.

Afbeelding

Demonstranten bezetten terrein UvA in centrum Amsterdam

Demonstranten hebben een terrein bezet van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het centrum van Amsterdam. Het gaat om het zogeheten Binnengasthuisterrein.

Afbeelding

Carrie ten Napel maakt vooravondshow op vrijdag bij NPO 1

Carrie ten Napel gaat vanaf dit najaar op vrijdag de vooravondshow van NPO 1 maken. Dat heeft Omroep MAX bevestigd na berichtgeving van het AD.

Afbeelding

Betogers bouwen barricades bij UvA-complex in centrum Amsterdam

Demonstranten bouwen meerdere barricades bij een pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het centrum van Amsterdam. Het gaat om een complex bij de Oudemanhuispoort. De barricades bestaan onder meer uit pallets en fietsenrekken.