Koperprijs stijgt voor het eerst in twee jaar naar 10.000 dollar

Nieuws
De koperprijs is vrijdag voor het eerst in twee jaar gestegen naar meer dan 10.000 dollar per ton. De prijs wordt vooral gestuwd door de verwachting dat de vraag naar het metaal sterk zal groeien door de energietransitie, terwijl het aanbod beperkt is. Koper wordt veel gebruikt in infrastructuur voor elektrisch rijden waaronder laadpunten, en ook voor windmolens en zonnepanelen.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 18:12
Afbeelding
beeld anp

Op de Londense metaalmarkt tikte koper een niveau van ongeveer 10.030 dollar per ton aan, waarna de prijs werd weer wat terugzakte. In maart 2022 steeg de prijs nog naar een recordniveau van circa 10.900 dollar door schrik over de Russische invasie van Oekraïne.

Koper wordt in veel verschillende sectoren gebruikt, zoals de bouw, auto-industrie en telecomsector. Daarom wordt koper ook wel gezien als een soort barometer voor de economie.

Koperdiefstal

Door de stijgende prijs wordt koper ook weer aantrekkelijker voor dieven, die bijvoorbeeld hun slag slaan op het spoor, op bouwterreinen en bij zonneparken en hoogspanningsmasten.

Eerder dit jaar zorgde koperdiefstal in een transformatorhuis nog voor een spanningspiek in het Groningse dorp Oude Pekela. Door die stroompiek brandden huishoudelijke apparaten bij ongeveer 250 woningen door. De schade bedroeg ruim 160.000 euro.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Demonstranten op bezet terrein UvA houden zich stil

De demonstranten op het bezette terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) proberen geen geluidsoverlast te veroorzaken. Mensen proberen elkaar stil te houden zodat de politie niet hoeft op te treden tegen geluidsoverlast.

Afbeelding

Rutte raakt enige rivaal niet kwijt in race om NAVO-topbaan

Mark Rutte raakt zijn enige rivaal in de race om het NAVO-leiderschap niet kwijt. De Roemeense president Klaus Iohannis benadrukte dat hij zich niet terugtrekt, hoewel vrijwel alle NAVO-lidstaten zich inmiddels achter de demissionaire premier hebben geschaard als opvolger van s..

Afbeelding

Ook na weer dag onderhandelen nieuw kabinet nog niet in zicht

Na opnieuw een lange dag van onderhandelingen is een kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB nog steeds niet in zicht. Of ze er met zijn vieren uitkomen, blijft wellicht tot 15 mei onzeker, zeiden de informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol na afloop van de besprekingen tusse..

Afbeelding

Walt Disney keldert op Wall Street, ondanks winst streamingtak

Entertainment- en mediaconcern Walt Disney is dinsdag onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf presenteerde zijn kwartaalresultaten waaruit naar voren kwam dat de streamingtak, waar Disney+ en Hulu onder vallen, voor het eerst winstgevend is.

Afbeelding

Openingsact songfestival toont Palestijns sjaaltje

De Zweedse zanger Eric Saade heeft tijdens de openingsact van de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival zijn steun betuigd aan Gaza. Tijdens zijn optreden droeg hij een Palestijns sjaaltje om zijn pols.

Afbeelding

FT: VS trekt vergunningen chipexport aan Chinese Huawei in

De Amerikaanse regering heeft de exportvergunningen van chipbedrijven Intel en Qualcomm ingetrokken. Hierdoor kunnen deze bedrijven niet langer chips leveren aan het Chinese techconcern Huawei.