Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Raad van State doet nog geen uitspraak over lot derdelanders uit Oekraïne, eerst oordeel Europees Hof

De Raad van State doet nog geen uitspraak over het lot van zo’n 2500 derdelanders die nu nog in de opvang voor Oekraïense vluchtelingen blijven. De Raad wil eerst informatie inwinnen bij het Europees Hof van Justitie.

Uit Oekraïne gevluchte derdelanders in Dordrecht.Beeld ANP

Het blijft dus nog langere tijd onduidelijk of derdelanders hier mogen blijven of terug naar Oekraïne of hun land van herkomst moeten.

Zogenoemde derdelanders zijn vluchtelingen uit Oekraïne die niet de Oekraïense nationaliteit hebben. Het gaat om onder meer Nigerianen, Pakistanen en Marokkanen die in Oekraïne verbleven met een tijdelijk werk- of studentenvisum. Na de Russische invasie vluchtten ook zij het land uit en konden zij in Nederland terecht in dezelfde opvanglocaties als mensen met een Oekraïens paspoort.

Veilig terug naar land van herkomst

Oekraïense vluchtelingen weten inmiddels dat ze zeker tot maart 2025 in Nederland of een ander EU-land mogen blijven. Maar staatssecretaris Eric van der Burg wil al sinds afgelopen zomer dat de derdelanders uit de opvang vertrekken. Volgens hem kunnen ze veilig terug naar hun land van herkomst. Wie dat niet zou kunnen, kan asiel aanvragen in Nederland. De kans dat mensen uit Nigeria, Marokko en Pakistan hier asiel krijgen is echter klein, die landen gelden als veilig.

De deadline voor vertrek was 2 april, maar daar staken verschillende rechtbanken een stokje voor. Zij gaven derdelanders die een procedure aanspanden gelijk. Het leidde tot chaos in de opvanglocaties en voor veel emoties bij de vluchtelingen. Sommige gemeenten lieten derdelanders langer blijven, andere gemeenten zetten hen juist de opvang uit. En in sommige gemeenten werden derdelanders die op de ene dag de opvang waren uitgezet, de volgende dag toch weer in een andere opvang toegelaten.

Richtinggevend

De uitspraak van de Raad van State, de hoogste rechter in deze zaak, moet een einde maken aan alle onzekerheid. De uitspraak geldt in zestien zaken van derdelanders, maar wordt als richtinggevend gezien voor eventuele andere zaken.

Er verblijven zo’n 4900 derdelanders in de Oekraïneopvang. Zo’n 2400 van hen mogen daar blijven omdat ze een permanente verblijfsvergunning hebben voor Oekraïne of omdat ze getrouwd zijn met iemand met een Oekraïens paspoort. in Amsterdam gaat het naar schatting om 42 mensen.