Luister naar

Kabinet betaalt nog niet mee aan hoge energienota

Nieuws
Zowel oppositie als coalitie zijn boos dat het kabinet de energierekening veel te rooskleurig heeft voorgesteld. De oppositie eist nu compensatie. Maar het kabinet vindt het nog te vroeg om over de brug te komen.
Eduard Sloot
dinsdag 19 februari 2019 om 16:13

Den Haag

Onder meer SP, 50Plus en SGP willen dat het kabinet huishoudens tegemoetkomt. ‘De stijging van de energierekening is gigantisch’, aldus SP-leider Lilian Marijnissen dinsdag in de Tweede Kamer.

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) wil echter wachten op nieuwe koopkrachtberekeningen die het Centraal Planbureau in maart publiceert. ‘We weten nog niet of er een koopkrachtprobleem is’, aldus Wiebes. Tegenover de fors gestegen energienota staan vermoedelijk andere kostenposten die omlaag gaan, wijst hij op recente, gunstige inflatiecijfers.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde zaterdag dat huishoudens dit jaar circa 334 euro meer kwijt zijn voor energie. Wiebes erkent dat het kabinet eind vorig jaar te stellig is geweest door te zeggen dat de stijging van de energienota meevalt, terwijl prijsvergelijkers toen al forse prijsstijgingen voorspelden. In december deed staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) zulke prijsstijgingen af als ‘bangmakerij’. Zij baseerde zich toen op een voorspelling van het Planbureau voor de Leefomgeving uit 2017 – dus op oude cijfers. Wiebes: ‘Het kabinet had zich minder stellig moeten uitlaten. Wij baseerden ons op ramingen die toen al te oud waren.’

grof schandaal

De Kamer oordeelt hard over het optreden van het kabinet. ‘Dit is een grof schandaal’, aldus SP’er Marijnissen. ‘Dit kabinet liegt dat het barst. Hoe vaak hebben mensen wel niet gehoord dat ze erop vooruit gaan?’

Ook regeringspartijen zijn buitengewoon kritisch. ‘Er zijn sommen gemaakt op basis van oude gegevens. Dat mag echt niet’, zegt VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz. CDA-Kamerlid Agnes Mulder wil dat het kabinet met een antwoord komt. ‘Want dit is voor ons niet acceptabel.’ Haar collega Carla Dik van de ChristenUnie spreekt van een ‘ongelooflijke stommiteit’. ‘Dit is niet goed voor het vertrouwen in de overheid.’

CPB blijft achter koopkrachtstijging staan

Dat het kabinet de energierekening te laag heeft ingeschat, betekent niet dat de verwachte koopkrachtstijging van het Centraal Planbureau niet klopt. ‘Er is geen sprake van een rekenfout die wij moeten herstellen’, zegt Patrick Koot van het CPB. Hij wijst erop dat de energienota in de koopkrachtberekeningen van het CPB onderdeel is van de verwachte inflatie. ‘Het kabinet heeft cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving gebruikt. Wij maken zelf een inschatting welk effect energieprijzen en hogere energiebelastingen hebben op de inflatie.’

In de laatste raming uit december voorspelt het Centraal Planbureau dat huishoudens er dit jaar 1,6 procent op vooruit gaan, onder meer door belastingverlagingen en hogere lonen. Koot wijst erop dat in die voorspelling is meegenomen dat de prijzen met 2,4 procent stijgen – iets wat negatief uitpakt voor de portemonnee. Vooralsnog stijgen de prijzen minder hard: in januari lagen die 2,2 procent hoger dan een jaar geleden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Expats in Eindhoven spelen cricket in een park. Sinds 1 januari is een gunstige fiscale regeling voor expats versoberd. Het kabinet is bezig met plannen om bedrijven als ASML voor de regio te behouden.

Is het terecht dat bedrijven klagen over Nederland? 'Je hoort maar één kant van het verhaal'

Het kabinet doet z'n best ASML en andere bedrijven in Nederland te houden. Is Nederland voor bedrijven onaantrekkelijk geworden? Of moeten we klachten daarover met een korrel zout nemen?

De Tata-staalfabriek in IJmuiden deze week vanbinnen.

Kabinet zet in op vergroeningsplan voor Tata, dat schatkist tot 2,5 miljard kan kosten

Tata Steel moet blijven bestaan en het kabinet wil op korte termijn met het bedrijf om de tafel om afspraken te maken over versnelde vergroening. Dat mag 2,5 miljard euro kosten.

Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?