Delegatie Hamas naar Caïro om volgende stap te bespreken

Nieuws
Een delegatie van Hamas zal naar de Egyptische hoofdstad Caïro reizen om daar de volgende stap te bespreken, zegt een vertegenwoordiger van Hamas tegen persbureau Reuters. Eerder werd bekend dat de beweging een voorstel tot een staakt-het-vuren van de Egyptische en Qatarese bemiddelaars heeft aanvaard. Een gevangenenruil zou volgens Hamas deel uitmaken van dat voorstel.
anp
maandag 6 mei 2024 om 20:57
Afbeelding
beeld anp

Het blijft de vraag hoe Israël zal reageren op de verklaring van Hamas. Volgens overheidsfunctionarissen in Israëlische media kan Israël niet akkoord gaan met het voorstel dat Hamas heeft aanvaard. Het zou gaan om een afgezwakte versie, met verregaande conclusies waarmee Israël niet kan instemmen. Een officiële reactie heeft Israël nog niet gegeven.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zegt alvast verheugd te zijn over de acceptatie van Hamas en roept Israël op het voorstel te accepteren. Hij vraagt ook westerse leiders om druk uit te oefenen op Israël.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bloomberg: China bereid tot actie als EU doorgaat met onderzoeken

China is bereid tegenmaatregelen te nemen tegen de Europese Unie als het landenblok een reeks onderzoeken naar Chinees beleid en Chinese bedrijven voortzet.

Afbeelding

Politiek mag wensdenken, zegt Van der Plas na kritiek op akkoord

Caroline van der Plas wijst de kritiek van de hand dat in het hoofdlijnenakkoord plannen zitten waarvan de haalbaarheid onzeker is. Andere partijen hebben bijvoorbeeld twijfels bij het voornemen van de nieuwe coalitie om een uitzonderingspositie (opt-out) te bedingen in de Euro..

Afbeelding

Congolees leger zegt staatsgreep te hebben verijdeld

In de Democratische Republiek Congo heeft het regeringsleger in de nacht van zaterdag op zondag een staatsgreep verijdeld, meldt een woordvoerder in een korte toespraak op de staatsomroep. Er werden verschillende arrestaties verricht.

Afbeelding

Remkes vindt dat Plasterk geen premier moet worden

VVD-prominent en oud-informateur Johan Remkes vindt dat Ronald Plasterk geen premier moet worden. Zaterdag publiceerde NRC wederom over mogelijke misstanden rondom een patentaanvraag door Plasterk voor kankervaccins, die hem financieel en juridisch in problemen kunnen brengen.

Afbeelding

Krant: Sony alleen geïnteresseerd in bezittingen Paramount

De filmtak van Sony en investeerder Apollo hebben geheimhoudingsovereenkomsten ondertekend die hen in staat stellen de boeken van Paramount te bekijken voorafgaand aan een mogelijk bod op bezittingen van de filmstudio.

Afbeelding

Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen vergunning Zaventem

Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen de nieuwe omgevingsvergunning voor Brussels Airport, ook wel bekend als Zaventem, omdat Europese regels bij de totstandkoming ervan niet zouden zijn gerespecteerd.