Direct naar artikelinhoud
Joris Bijdendijk.
De keukenhulp

Joris Bijdendijk helpt in de keuken: zit er smaakverschil tussen witte en bruine eieren?

Joris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basis­vragen uit de keuken. Deze week: van de kip en het ei.

Het was eigenlijk al oud nieuws: NOS schreef over de witte eieren die de bruine verjagen in de supermarkt. En dat er eigenlijk alleen maar goede kanten zitten aan een wit ei – behalve dat mensen witte eieren associëren met minder goed, men denkt dat de kippen die ze leggen een minder goed leven hebben gehad.

Het zit ’m in de lel

Aan de oorlel van de kip kun je zien of deze witte of bruine eieren zal leggen. Een kip met een witte oorlel kan meer en langer eieren produceren dan een met een bruine lel. Het witte ei is goedkoper en je zou geen verschil kunnen proeven.

Het is alleen niet zo, dat je helemaal geen verschil tussen eieren in het algemeen kunt proeven. Zeker als je die van verschillende vogels vergelijkt, bijvoorbeeld een wild ganzenei met een kippenei. Daartussen zitten grote verschillen: een vers, wild ganzenei heeft iets kazigs, op een lekkere manier.

Gedroogde bloemetjes

Maar ook als je het ene kippenei vergelijkt met het andere kun je absoluut verschillen waarnemen. De ­voeding van de kip heeft grote invloed op de kwaliteit van een ei. Een ei kan enorm stinken als de kip veel choline heeft binnengekregen, dat in raapzaad zit.

Ook zijn er nu eitjes op de markt van kippen die veel gedroogde bloemetjes eten. Die smaken echt anders.

Versheid en voeding

En heel smaakbepalend is natuurlijk de versheid van het ei. Een echt oud ei is oneetbaar. Maar een wat ouder ei smaakt compleet anders dan een vers gelegd ei. Vers is beduidend lekkerder. Té verse eieren kun je trouwens zeer moeilijk pellen na het koken, dus verse eieren kun je beter bakken.

Conclusie: bruin of wit zegt niets, dat klopt, maar versheid en voeding zeggen alles.

Ook een vraag? Mail naar joris@parool.nl.

Video wordt geladen...