Direct naar artikelinhoud
Uitleg

Waarom Europapa van Joost Klein het zo goed doet bij kinderen

Joost Klein scoort goed bij de kleintjes. Nu de Europese kijkers nog.Beeld Christine Olsson/EPA

Crèches vol hakkende kleuters, schoolkinderen met matjes, oneindig veel TikTokdansjes. Songfestivalnummer Europapa van Joost Klein is ook onder de allerkleinsten een hype. En dat terwijl het nummer leunt op de happy hardcoresound die populair was in de tijd van hun ouders. Wat maakt het deuntje zo geliefd onder kinderen?

“Dit nummer bevat eigenlijk alles wat kinderen wel leuk kunnen vinden,” zegt Tjeerd Oosterhuis over Europapa van Joost Klein. Als muziekproducent van Kinderen voor Kinderen maakte hij ruim tien jaar lang muziek voor jonge kinderen. Hij verklaart het succes van de Nederlandse inzending onder de kleintjes, die vaak vrolijk meedansen op Joost Kleins nummer.

“Je moet ze niet vervelen, dus een nummer met een vlug tempo werkt goed,” zegt Oosterhuis. “Het simpele refrein bestaat uit veel herhaling, en kun je zo meezingen. Ook het post-refrein, waarin alleen het woord Europa-pa-pa vaak herhaald wordt, is heel handig.”

Maar de kracht van herhaling is slechts een deel van de verklaring voor de populariteit, zegt Oosterhuis. “Er zitten ook juist veel verrassingen in. De spanningsboog van het nummer zit goed in elkaar, met telkens nieuwe elementen. Ook zonder het stukje hardcore was het heel catchy geweest, maar kinderen vinden het leuk om even helemaal los te kunnen gaan daar. De emotionele outro daarna is weer heel iets anders en verrast ook.”

Simpel dansje

De tekst sluit volgens Oosterhuis ook goed aan bij de beleving van kinderen. “Voor Joost hebben de verwijzingen naar zijn vader een diepere emotionele betekenis. Maar het is voor kinderen ook herkenbaar. Zij hebben bijna allemaal een papa, en vinden het ook leuk om daarover te zingen.” Hij noemt nog andere slimmigheden in de tekst. “Bijvoorbeeld het gebruik van bekende namen als Stromae, dat herkennen kinderen. Er zitten in de coupletten een paar lichtvoetige slimme rijmpjes met andere bekende namen en termen, zoals ‘benen in Wenen’. Daar hoor ik echt de hand in van Donnie (die meeschreef aan het nummer, red.).”

Oosterhuis denkt dat het dansje in de videoclip ook een slimme zet was. “Bij Kinderen voor Kinderen is dat ook altijd een succes, bijvoorbeeld bij de Hupsakee of Bewegen is gezond. Het dansje van Europapa is simpel, mijn twee jonge dochters doen het in een keer mee.” Ook de rest van de videoclip slaat volgens hem goed aan bij kinderen. “Er zit heel veel kleur in. En Joost zelf ziet eruit als een cartoonkarakter, wat kids ook vaak leuk vinden.”

Stemmenkanon?

De vraag is of Kleins populariteit onder de jeugd zich ook zal vertalen naar stemmen. Volgens de reglementen mogen minderjarigen namelijk geen stem uitbrengen op hun favoriete act.

René Romkes organiseert elk jaar Eurovision in Concert Amsterdam, en volgt de winkansen nauwlettend. “Ik verwacht wel dat een aantal kinderen zaterdag wat langer op mag blijven, om Joost te zien in de finale. Maar ik denk niet dat een hele kinderlijke act gaat helpen met het halen van stemmen. Hij is ook heel bekend in de leeftijdscategorie 15 tot 30, daar moet hij het eerder van hebben.”

Romkes vindt het wel leuk dat Klein een nieuwe generatie songfestivalfans aanboort. “Sinds Anouk in 2013 wordt het festival in Nederland steeds populairder. Zeker ook omdat we in 2019 hebben gewonnen. Maar door Joost Klein kijken er dit jaar ook veel meer kinderen. Als fans hadden we tien jaar geleden niet van zulke grote populariteit durven dromen.”

Meer over het Songfestival 2024

- Liveblog Volg hier het laatste nieuws over het songfestival
- Graphics Hoeveel kans maakt Joost Klein? Dit voorspellen de bookmakers
- Dossier Volg alles op de voet in ons dossier Songfestival 2024
- 24/7 op de hoogte Download onze app voor Android of iPhone
- Alleen voor abonnees Toegang tot de Volkskrant, AD en 9 andere titels - zo werkt het