Direct naar artikelinhoud
Filmrecensie

Recensie Scoop: het interview dat de lievelingszoon van koningin Elizabeth had moeten redden (maar heuse een pr-ramp werd)

Recensie Scoop: het interview dat de lievelingszoon van koningin Elizabeth had moeten redden (maar heuse een pr-ramp werd)
Beeld PETER MOUNTAIN/NETFLIX

In Scoop, over hét tv-interview van 2019 waarin prins Andrew voor het eerst spreekt over zijn vriendschap met Jeffrey Epstein, draait het niet om de presentatrice of de prins.

Achter elk anchorprogramma zitten steengoede redacteuren én afgunstige minder goede redacteuren. Zo blijkt ook in de Netflixfilm Scoop. De film is gebaseerd op een waargebeurde primeur van de BBC. Emily Maitlis mag als eerste journalist prins Andrew interviewen over zijn vriendschap met Jeffrey Epstein, de Amerikaanse miljardair en zedendelinquent die in 2019 in afwachting van zijn proces zelfmoord pleegde.

Scoop volgt een boeker in haar poging de prins te strikken voor het interview. Ze wringt zich zichtbaar in bochten om haar werk te combineren met haar leven als alleenstaande moeder en wordt subtiel en minder subtiel tegengewerkt door haar collega’s. Uiteindelijk lukt het haar Andrew over te halen.

Lievelingszoon van Elizabeth

Het koningshuis denkt met het tv-optreden de positie van de lievelingszoon van Elizabeth te redden. Presentatrice Maitlis bereidt het interview tot in de puntjes voor. “Wat als hij alles erkent?” En: “Wat doe ik aan? Ik wil mijn knieën niet op tv.” De prins wordt door zijn eigen team doorgezaagd en denkt goed voorbereid te zijn op hét moment dat hij op nationale televisie spreekt over zijn vriend Epstein.

Het interview wordt een heuse pr-ramp voor het Britse koningshuis. Het lukt de makers om met een tamelijk saaie gebeurtenis – eindeloos onderhandelen over voorwaarden om een lid van het koningshuis te strikken voor een tv-interview – de spanning langer dan honderd minuten vast te houden.

Fictioneel drama

Scoop
Te zien op Netflix