Vijlbrief tekent in Groningen wet die einde maakt aan gaswinning

Nieuws
In het Groningse dorp Kolham tekent demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag symbolisch de wet die definitief een einde maakt aan de gaswinning uit het Groningenveld. Ruim zestig jaar geleden werd in een weiland bij Kolham voor het eerst Gronings gas ontdekt. Dat was het startsein voor de decennialange winning van gas in de provincie.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 03:52
Afbeelding
beeld anp

Bij de ceremonie in Kolham zijn onder meer Groningse bestuurders, inwoners en maatschappelijke organisaties aanwezig. Staatssecretaris Vijlbrief spreekt kort tijdens de bijeenkomst. Ook de Groningse ‘gasgedeputeerde’ Susan Top en Jan Wigboldus, voorzitter van belangenorganisatie het Groninger Gasberaad, nemen het woord.

De Eerste Kamer stemde dinsdag voor de wet die de sluiting van het Groningengasveld regelt. Deze wet maakt officieel een einde aan de gaswinning, die de Nederlandse economie veel opleverde, maar ook veel problemen veroorzaakte in Groningen. Het oppompen van het gas leidde tot aardbevingen en schade aan Groningse huizen. Veel woningen in de provincie moeten worden versterkt omwille van de veiligheid.

Het kabinet ziet het sluiten van de gasputten als een essentiële stap om het vertrouwen van de Groningers terug te winnen. De wet over het staken van de gaswinning gaat vrijdag al in, in plaats van de eerder genoemde datum van 1 mei. Koning Willem-Alexander heeft de wet woensdag ondertekend.

De Groninger Bodem Beweging (GBB) heeft Groningers opgeroepen vrijdag de provincievlag uit te hangen, om stil te staan bij het ‘historische besluit’ om de gaswinning permanent te stoppen. Net als het Groninger Gasberaad heeft de GBB jarenlang actie gevoerd om de gaskraan dicht te draaien.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zorgwereld was stil bij actie tegen geweld

Zorgmedewerkers hebben donderdagmiddag twee minuten het werk neergelegd en gezwegen uit protest tegen geweld tegen de beroepsgroep. NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, had het initiatief voor de actie genomen nadat een medewerkster van een ggz-inste..

Afbeelding

Nieuwe piek in aantal immigranten dat VK per boot bereikt

Meer dan zevenhonderd migranten zijn woensdag in het Verenigd Koninkrijk aangekomen, nadat ze in bootjes het Kanaal vanuit Frankrijk hadden overgestoken. Dit is het grootste dagaantal van 2024.

Afbeelding

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Zeeland en Noord-Brabant is de gemiddelde prijs nu al boven het record gestegen.

Afbeelding

President Israël hekelt 'antisemitisme' op universiteiten VS

De Israëlische president Isaac Herzog heeft ontstemd gereageerd op de pro-Palestijnse protesten op Amerikaanse universiteiten. 'We moeten vol afschuw toezien hoe de gruweldaden van 7 oktober tegen Israël worden gevierd en goedgepraat', stelde het staatshoofd in een verklaring.

Afbeelding

Installateurs zien geen stagnatie in de verkoop van warmtepompen

Nederlanders laten dit jaar nog op grote schaal warmtepompen installeren. Van een stagnatie in de markt is geen sprake, zeggen grote installatiebedrijven.

Afbeelding

Miljardenverlies Moderna door wegvallen vraag naar coronaprikken

Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Moderna heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een miljardenverlies geleden, omdat er nauwelijks nog vraag is naar zijn coronavaccins.