21 oktober 2017 om 03:00
Commentaar
Wim Houtman
Luister naar

#metoo

‘In mijn omgeving is er geen enkele vrouw die niet “me too” kan zeggen.’ Zelfs als deze opmerking, van een briefschrijfster in de Volkskrant, niet honderd procent waar zou zijn, is er deze week een groot probleem boven water gekomen. Na de onthullingen over seksueel wangedrag van filmproducent Harvey Weinstein, voelden ontelbare vrouwen zich vrij te vertellen hoe zij door mannen zijn en worden lastiggevallen. Op hun werk, op straat, in het uitgaansleven, op feestjes of thuis aan de deur. Hun verhalen kregen veel bijval op sociale media, van mannen én vrouwen.

Het komt door de jaren zeventig, schreef iemand in dezelfde krant – die rare, wilde tijd, toen alles ineens kon en mocht op seksueel gebied, en aids nog niet bestond. Nu weten we beter wat misbruik is. Dat zou mooi zijn, want dan zijn we er binnenkort af. En dan konden we ook zeggen dat de seksuele revolutie de boosdoener is, de omverwerping van alle christelijk gestempelde normen.

De verhalen van – ook jonge – vrouwen doen anders vermoeden. De patronen zijn langer en dieper ingesleten. Bij een filmproducent kun je bedenken hoe het werkt: jonge actrices willen beroemd worden en zo’n man heeft de macht. Misbruik en seksuele intimidatie komen overal voor waar machtsongelijkheid tussen mannen en vrouwen is. Dat kunnen verschillen zijn in positie, in getal, in inkomen of simpelweg in fysieke kracht. En vroeger, hoeveel vrouwen hebben in smalle bedsteden hun ogen dichtgeknepen en hun echtelijke plichten vervuld? Misschien gebeurt het nog.

Vechten, vluchten of bevriezen, zijn de primaire reacties als je je bedreigd of overweldigd voelt. Veel vrouwen die het laatste doen, en zich dus niet verweren, vluchten daarna alsnog, in stilzwijgen, schuldgevoel en overlevingsmodus. Het is goed om meisjes weerbaar te maken, te leren hun eigen grenzen te vinden, ‘nee’ te zeggen en zo nodig van zich af te slaan. En vrouwen kunnen nu alsnog naar buiten komen en steun zoeken, of niet, als ze niet weer de confrontatie met dat verleden willen.

Maar laten we het vandaag in de #metoo-wereld eerst over de mannen hebben. Er zijn culturen waar vrouwen zich moeten inpakken omdat mannen de verleiding niet aankunnen. Of waar ze hun uiterlijk moeten neutraliseren om er niet áltijd op aangekeken te worden. Of waar ze juist een afhankelijk soort vrouwelijkheid moeten etaleren. Maar als we geloven in gelijk­(waardig)heid, moet die er gewoon zijn, zonder dat vrouwen die moeten bevechten of elk risico uit de weg moeten gaan. Het is aan mannen om gewoon respect te tonen en aan de veilige kant van grenzen te blijven.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
d

Het lijden van kinderen houdt ons een spiegel voor, waar we liever niet in kijken

De uitroep van Jezus 'Mijn God, mijn God, waarom heeft u mij verlaten' is ook van deze tijd. Het is een vraag die niet afgeserveerd moet worden, maar juist ons hart opent voor de pijn van mensen in nood.

nd

Als we nou eens stoppen met vliegschaamte en die vervangen door treintrots?

Het is belangrijk om stil te staan bij wat er allemaal wél bereikt wordt in de strijd tegen klimaatverandering. En dat is best een boel. Ons gedrag is al flink veranderd in de afgelopen jaren.

Afbeelding

Wilders zal Kaag wel dankbaar zijn: zijn gedroomde kabinet kan met een gezonde staatskas aan de slag

Geert Wilders zal Sigrid Kaag wel heel dankbaar zijn. Ze heeft de schatkist in blakende welstand nagelaten voor zijn gedroomde kabinet. Maar naast een gezonde staatskas, vergt regeren een eenheid van visie.

Afbeelding

Een terreurdaad is in Moskou net zo erg als in Parijs. We zijn niet met 'de Russen' in oorlog

De terreuraanslag in Moskou was bijna een kopie van die in het Bataclan-theater in Parijs (2015). Of vinden we deze terreurdaad toch wat minder erg, omdat ‘de Russen’ nu onze vijanden zijn?

Afbeelding

David de Vos is onderdeel van de brede beweging van de 'milde orthodoxie' geworden

De charismatische prediker David de Vos is kerkelijk mainstream geworden. Geen wonder: evangelische en traditionele gelovigen vinden elkaar steeds vaker. Dat is goed voor beide, want ze kunnen veel van elkaar leren.

nd

Kinderen wel/niet vaccineren is een grote verantwoordelijkheid, maar in de eerste plaats van ouders zelf

De vaccinatiegraad daalt; kinderziektes komen weer vaker voor. Maar met een ramkoers vanuit de overheid, die onder meer de VVD voor ogen staat, win je niet het vertrouwen van burgers met vaccinatietwijfel.

commentaar

Defensie is niet alleen een militaire taak, het gaat om de veerkracht van de hele samenleving

Defensie is niet alleen een militaire taak, de verdediging van de democratische samenleving moet door militairen en burgers samen worden gedragen. Maar dat betekent een omslag in het denken, waarmee Europa nu begint.

n

Help de boeren hun schapen te beschermen, maar over het afschieten van wolven moeten we het nu nog niet hebben

Natuurlijk lopen de emoties hoog op als er weer schapen zijn doodgebeten door een wolf. Maar het is echt nog te vroeg om nu al te gaan praten over het afschieten van wolven.

Afbeelding

Houd ruimte open voor water, lucht en horizon, boven het laatste reepje achtertuin van Amsterdam

Het is kortzichtig om de plannen voor enorme bedrijfshallen in de Lutkemeerpolder bij Amsterdam domweg door te zetten, nu we intussen weten wat 'klimaatadaptief bouwen' in dit lage, natte land zou moeten betekenen.