ING winnaar op terughoudend Damrak, bouwer BAM hard omlaag

Nieuws
ING mocht zich donderdag de grote winnaar noemen onder de hoofdfondsen op het Damrak na een meevallend kwartaalrapport. Het bankconcern zag de winst in het eerste kwartaal minder sterk afnemen dan analisten hadden gevreesd. ING zag de rente-inkomsten dalen, maar de inkomsten uit provisies namen aanzienlijk toe. Volgens topman Steven van Rijswijk zijn de inkomsten van de bank daarmee over de gehele linie "sterk" gebleven. Om de aandeelhouders te belonen gaat ING voor 2,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Het aandeel eindigde 6,4 procent hoger, goed voor de eerste plek in de AEX.
anp
donderdag 2 mei 2024 om 17:48
Afbeelding
beeld anp

Bouwbedrijf BAM ging hard onderuit bij de kleinere fondsen na tegenvallende resultaten. De grootste bouwer van Nederland zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Ook blijven de marktomstandigheden volgens BAM op korte termijn uitdagend als gevolg van hogere rente en politieke onzekerheden. Het aandeel werd bijna 11 procent lager gezet.

De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen op het Damrak, eindigde een fractie lager op 878,71 punten. Op woensdag, de Dag van de Arbeid, was de Amsterdamse beurs gesloten. Ook de meeste andere Europese markten waren dicht. De MidKap klom donderdag 0,4 procent tot 919,34 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,8 procent. Londen won 0,7 procent. Beleggers verwerkten nog het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank hield het rentetarief zoals verwacht opnieuw onveranderd.

Voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich verloor 1,8 procent. Het concern boekte iets minder omzet, maar zag de verkoopvolumes wel weer aantrekken. De aangepaste winst nam echter af. Het Nederlands-Zwitserse fusiebedrijf handhaafde verder de verwachtingen voor het hele jaar.

UMG won 0,8 procent. Het muziekconcern achter de labels van artiesten als Taylor Swift en Billie Eilish heeft een nieuwe licentieovereenkomst gesloten met TikTok. UMG komt na sluiting van de beurs ook met resultaten.

De chipbedrijven Besi, ASML en ASMI verloren tot 4 procent. Woensdag stond de sector op Wall Street onder druk door tegenvallende cijfers van het Amerikaanse techbedrijf Super Micro Computer. Ook spelen zorgen over het rentebeleid van centrale banken mogelijk een rol bij de lagere koersen van de technologieconcerns.

Shell eindigde een fractie in de plus. Het olie- en gasconcern boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht. Ook gaat Shell de aandeelhouders belonen, met een nieuw inkoopprogramma van 3,5 miljard dollar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De Hypotheekshop: dieptepunt woningbouw lijkt voorbij

Het dieptepunt op de nieuwbouwmarkt lijkt voorbij. In 2023 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen licht gestegen. Ook zijn er in het vierde kwartaal van 2023 meer bouwvergunningen verstrekt voor vooral koopwoningen, meldt hypotheekadviseur De Hypotheekshop op basis van de Mo..

Afbeelding

Poetin over offensief Charkiv: militairen creëren een bufferzone

De Russische president Vladimir Poetin stelt dat een verovering van de Oekraïense stad Charkiv geen deel uitmaakt van het plan van Rusland. De Russische militairen in de gelijknamige grensregio creëren volgens Poetin een 'bufferzone' voor de veiligheid van Rusland.

Afbeelding

Zo'n 150 mensen bij pro-Palestijns protest VU Amsterdam

Bij het gebouw van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam voeren vrijdag zo'n 150 pro-Palestijnse demonstranten actie, ziet een verslaggever van het ANP.

Afbeelding

Van Ooijen: plannen coalitie 'complete kaalslag' voor preventie

Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) noemt de plannen van de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB op het gebied van preventie 'een complete kaalslag'.

Afbeelding

Utrechts bedrijf levert oorbeschermers tegen racelawaai Indy 500

Het Utrechtse gehoorbeschermingsbedrijf Alpine Hearing Protection heeft een exclusief contract in de wacht gesleept voor de Indy 500, de belangrijkste autorace van het jaar in de VS.

Afbeelding

Roséproductie Duitsland op recordniveau, ten koste van rode wijn

Niet eerder werd er in Duitsland zoveel rosé geproduceerd. Vorig jaar maakten Duitse wijnboeren samen 1,1 miljoen hectoliter roséwijn. De groeiende productie van rosé gaat ten koste van rode wijn, meldt het Duitse Wijninstituut (DWI) vrijdag.