Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Installateurs en fabrikanten geschokt: ‘Pats-boem wég salderingsregeling, dat kan toch niet?’

Het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, BBB en NSC wordt door installateurs en fabrikanten van warmtepompen en zonnepanelen ervaren als een slag in het gezicht. ‘Dit kan niet waar zijn.’

Een installateur monteert zonnepanelen worden op het dak van een woning.Beeld JEFFREY GROENEWEg/ANP

Twee grote voornemens zorgen voor een ongekende kater bij bedrijven in duurzaamheid: de hybride warmtepomp zal vanaf 2026 niet worden verplicht en de salderingsregeling wordt op 1 januari 2027 in één keer afgeschaft.

Fabrikanten als Remeha, Intergas en Daalderop hebben na de aankondiging in 2022 dat de warmtepomp verplicht zou worden gesteld productielijnen voor honderdduizenden warmtepompen opgetuigd. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, kan er niet over uit dat het nieuwe kabinet de plicht nu zal schrappen. “We hadden een solide afspraak met het kabinet. Je wilt toch een betrouwbare overheid zijn? En nu dit. Fabrikanten hebben tientallen miljoenen euro’s geïnvesteerd in productielijnen voor warmtepompen.”

“De hybride warmtepomp zou vanaf 2026 de norm worden. We hebben duizenden mensen opgeleid om de warmtepompen te installeren. Dit kan niet waar zijn. Het nieuwe kabinet gaat met één pennenstreek afscheid nemen van de afspraak die we hadden. Zo ga je als betrouwbaar Rijk niet om met marktpartijen.”

Beste oplossing

Arthur van Schayk, directeur van warmtepomp- en cv-ketelfabrikant Remeha heeft er de pest over in. Zijn bedrijf heeft een fabriek ingericht om 140.000 warmtepompen per jaar te maken. “De continue verandering in politiek beleid ten aanzien van de energietransitie remt de noodzakelijke innovatie. Remeha heeft geïnvesteerd in productontwikkeling en de opening van een warmtepompfabriek op basis van de aankondiging in 2022,” zegt Van Schayk.

Minister De Jonge kondigde in 2022 aan dat de hybride warmtepomp in 2026 verplicht zou worden bij vervanging van een cv-ketel. Toch hangt de vlag niet helemaal halfstok bij Remeha. Van Schayk heeft daarvoor te veel geloof in het apparaat. “Het is de financieel interessantste oplossing voor verduurzaming van bestaande woningen; zowel qua CO2-reductie als gasbesparing als investering”’

Ook de aangekondigde afschaffing van de salderingsregeling is bij Techniek Nederland als ‘een schok’ binnengekomen. Nét op het moment dat het vertrouwen van de consument in zonnestroom weer toenam doordat de Eerste Kamer drie maanden geleden de geplande afbouw van de salderingsregeling op de valreep had tegengehouden. Dat draait nu 180 graden. Wie in 2027 stroom levert in de zomermaanden krijgt daar een paar cent voor en voor de stroom die in de donkere maanden wordt gekocht moet gewoon de marktprijs worden betaald. Terpstra: “Ik kan me voorstellen dat heel veel consumenten hierover not amused zijn, want dit heeft verstrekkende financiële gevolgen voor heel veel mensen die geïnvesteerd hebben in zonnepanelen.”

Grote onzekerheid

Wie overweegt zonnepanelen aan te schaffen, zal de rekenmachine er andermaal bij pakken, want de terugverdientijd loopt onmiskenbaar op. “Hoe je het wendt of keert; investeren in zonnepanelen levert per direct rendement op en dat blijft zo. Maar tegelijkertijd wordt de echte financiële prikkel er nu afgehaald. Ik ben er stomverbaasd over. Dit creëert heel veel onzekerheid voor de consument. Eerst moest de saldering afgeschaft worden. Toen weer niet. Toen weer blijven voor de langere termijn en nu weer in één keer is het pats-boem: weg met de saldering.”

Techniek Nederland vindt dat de afschaffing van de salderingsregeling geleidelijk moet gebeuren zoals in het oorspronkelijke wetsvoorstel stond. De brancheorganisatie vindt dat áls de salderingsregeling wordt afgeschaft, dit hand in hand moet gaan met stimuleren van de thuisbatterij.