© Evi Smets

Milieuadviesraad 30 jaar in de bres voor de natuur

De Bilzerse Milieuadviesraad Alebi is 30 jaar jong. Dat jubileum werd midden november gevierd met een feestelijke bijeenkomst in zaal Concordia. In die drie decennia kende de raad evenveel voorzitters. Voor elk van hen is het milieu een levenslange passie.

Evi Smets

Midden jaren tachtig waren lokale natuurgroepen vragende partij om een gemeentelijke milieuraad op te richten. In 1987 was het zover. Bilzen werd daarmee één van de pioniers in Vlaanderen. “Toenmalig schepen van milieu Frieda Brepoels riep enkele stadsgenoten samen die begaan waren met de natuur. Doel: een raad samenstellen die instant advies kan geven omtrent hete hangijzers inzake natuur en milieu. Dat was het begin van Alebi”, knikt Lambert Schoenmaekers, die de eerste voorzitter werd, een functie die hij zeven jaar met verve vervulde.

In 1994 nam René Daerden de fakkel over: “We hebben inspraak in alles wat de natuur betreft. Zo stellen we onder meer adviezen op inzake milieugerelateerde vergunningsaanvragen. De adviesraad streeft daarbij naar een evenwicht tussen natuur, landbouw, sport en cultuur en treedt in dialoog met alle betrokken partijen.”

Sinds twee jaar is Katrien Bruggeman voorzitter van de Milieuadviesraad: “We willen een maatschappelijk draagvlak creëren voor het behoud van natuur en milieu. De volgende jaren blijft Alebi focussen op het helpen realiseren van de klimaatdoelstellingen en het stimuleren van het trage verkeer en groene zones in Bilzen. Concreet denken we aan de aankoop van natuurgebieden, de aanleg van groene pleintjes in alle deelgemeenten en extra fietspaden.”

Gevraagd naar opmerkelijke realisaties in de loop van de voorbije 30 jaar antwoordt Lambert Schoenmaekers meteen: “Bilzen had als eerste gemeente in Vlaanderen een subsidiereglement voor de aanleg en het onderhoud van hagen. Het symposium hierover in Alden Biesen staat in mijn geheugen gegrift, net zoals het Bilzers Bomenboek en onze adviezen omtrent laanbeplantingen.”

“Bij het ruilverkavelingsproject in Rijkhoven zorgde de raad dat er een maximum aan groen bewaard bleef”, vult René Daerden aan. “We brachten ook een dertigtal ‘zwarte punten’ in kaart en bezochten deze met het stadsbestuur om de nodige vaststellingen te doen. Nog een mooie actie vond plaats omstreeks 2012. Toen plantten we in elke Bilzerse deelgemeente een Alebi-boom.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer