Zware problemen voor premetro-verkeer in Antwerpen na ontspoorde tram

Er was maandagavond opnieuw premetroverkeer mogelijk op de as Meir-Groenplaats in Antwerpen, al verliep dat nog lange tijd zeer moeizaam. De Lijn werkte prioritair aan die lijn om zo een verbinding tussen Linkeroever enerzijds en Merksem en de wijk Luchtbal anderzijds te kunnen garanderen. In Merksem stond immers een concert van London Grammar gepland in de Lotto Arena en De Lijn wilde de bezoekers niet in de kou laten staan. In Hoboken en Deurne ontspoorden twee trams, met veel hinder tot gevolg.

doro, SaRe

Door problemen met de seinen was er maandagavond een hele tijd geen premetro-verkeer mogelijk tussen Linkeroever en rechteroever. Trams stonden stil, iedereen moet door de voetgangerstunnel van Linkeroever naar rechteroever en omgekeerd. Tussen halte Astrid en Linkeroever was er meer dan een uur geen premetroverkeer.

© EVW

Trams tussen Meir en Groenplaats werden ontruimd. Enkele premetrostellen die stonden te wachten in de premetrostations Meir, Groenplaats en Diamant (Centraal Station) werden ontruimd en ook die stations zelf werden gesloten.

Sinds 19.45 uur reden er opnieuw trams tussen Linkeroever en Merksem, maar wel met zware vertragingen.

De Lijn meldde rond 21.45 uur dat het probleem met de seinen was opgelost. “Er is opnieuw metroverkeer mogelijk voor alle lijnen”, klonk het.

Diamant en Plantijn nog hele avond dicht

De premetrostations Diamant en Plantijn bleven de hele avond gesloten. De Lijn raadde reizigers ook aan om niet te focussen op de lijnnummers van de trams, aangezien de vele omleidingen ervoor gezorgd hebben dat de tramtoestellen nu ingezet worden waar dat kan in plaats van per se naar hun reguliere traject terug te keren.

Vooral lijnen 2, 3, 5, 6, 9 en 15 ondervonden in beide richtingen nog veel hinder.

Waterinsijpeling

Het probleem werd volgens De Lijn veroorzaakt door waterinsijpeling op de plaats van het premetrostation Opera. Daar bevindt zich momenteel de grote werf van onder meer de autotunnel onder de Leien en het toekomstige Operaplein. “Het water heeft een soort kortsluiting veroorzaakt, waardoor de seininrichting van de premetrotunnel nu zonder stroom zit”, zei Astrid Hulhoven van De Lijn.

“We krijgen ongeruste telefoontjes binnen van oproepers wiens familieleden niet thuiskomen”, tweette de Lokale Politie Antwerpen rond 21 uur. “Omdat er onder meer een grote storing is bij het ondergrondse tramverkeer, zoeken reizigers een alternatief om thuis te komen. Wacht er thuis iemand op je? Stel hen dan gerust met een telefoontje.”

Trams ontspoord in Hoboken en Deurne

Door een ontspoorde tram ter hoogte van de Zwaantjes in Hoboken was er maandag ook hinder voor lijnen 4 en 10. Rond 20 uur meldde De Lijn dat de situatie was hersteld.

Op de Herentalsebaan in Deurne, net voor het kruispunt met de Florent Pauwelslei, ontspoorde wat later nog een tram. Lijnen 4, 8 en 24 ondervonden hinder. Er was in beide richtingen geen tramverkeer mogelijk.

© BFM

Ook derde tram ontspoord?

Maandagnamiddag waren er ook al problemen ter hoogte van het AZ Monica. Een ontsporing volgens de mensen ter plaatse, een defect volgens De Lijn-woordvoerster Astrid Hulhoven. “De problemen zijn een gevolg van het weer”, zegt Hulhoven. “Sneeuw en ijs in de sporen en wissels bemoeilijkten het verkeer.”

Lijn 8 reed een uur lang niet tussen Florent Pauwelslei (AZ Monica) en Wommelgem in beide richtingen, meldde De Lijn. Rond 16.20 uur was de situatie hersteld.

De hele dag waren er vertragingen tot soms wel een uur op bepaalde buslijnen.

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER