Luister naar

MAAR: Daar is de scheiding van kerk en staat nooit voor bedoeld

Nieuws
Sommige mensen krijgen jeuk van uitingen van religie in de openbare ruimte. Zij proberen die uitingen in te perken, met een beroep op het beginsel van de scheiding tussen kerk en staat,
Marinde van der Breggen Marinde van der Breggen
maandag 11 december 2017 om 03:00
MAAR: Daar is de scheiding van kerk en staat nooit voor bedoeld
MAAR: Daar is de scheiding van kerk en staat nooit voor bedoeld anp / Koen van Weel

maar over dat beginsel bestaan nogal wat misverstanden. Vorige week laaide de discussie weer op, nadat de gemeente Rotterdam had bepaald dat geloofsgemeenschappen niet meer mogen samenkomen in buurtcentra. Want die publieke ruimte moet voor iedereen toegankelijk zijn en als daar religieuze bijeenkomsten worden gehouden, werpt dat wellicht voor niet-religieuzen een drempel op.

Voorstanders van dit soort besluiten – die religieuze zaken het liefst volledig uit het publieke domein verbannen zien – halen ter verdediging van hun standpunt vaak de scheiding tussen kerk en staat aan. Maar die is nooit bedoeld om alle invloed van religie uit de publieke sfeer te weren.

Nederland kent een scheiding tussen kerk en staat (niet in de Grondwet), die kan worden uitgevoerd dankzij de vrijheid van godsdienst en het gelijkheidsbeginsel (wel in de Grondwet). Het beginsel houdt in dat de overheid en de kerk op bestuurlijk en organisatorisch niveau zich allebei met hun eigen zaken bemoeien. Zolang kerken zich aan de wet houden, mogen ze zelf bepalen hoe zij zich organiseren. Andersom hebben kerken geen invloed op wat de overheid beslist.

De koning die in de troonrede naar God verwijst, de Zondagswet, subsidie voor religieuze groepen, weigerambtenaren – allemaal zaken die sommigen met een beroep op de scheiding tussen kerk en staat het liefst zien verdwijnen.

Verschillende experts – onder anderen hoogleraar recht en religie Fokko Oldenhuis, directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie Wouter Beekers en nota bene de Raad van State – probeerden de afgelopen jaren duidelijk te maken dat dat beginsel geen grond is voor het afschaffen van dat soort dingen.

Ook de kwestie van de Rotterdamse buurthuizen blijkt uiteindelijk zo’n geval. De kerken konden het buurtcentrum tot dusver huren voor een sociaal tarief, wat volgens het college van b en w neerkomt op gesubsidieerde erediensten. En daaraan wilden zij niet meewerken.

De neutrale positie die de overheid moet innemen, houdt in dat zij geen onderscheid maakt tussen religies. Dat die neutraliteit geschonden wordt zodra religieuze activiteiten of groeperingen financiële steun van de overheid ontvangen, is onzin. Zoals CDA-senator en hoogleraar religie, recht en samenleving Sophie van Bijsterveldt al eens opmerkte: het zou pas een schending van neutraliteit zijn als alle organisaties behalve religieuze, een beroep konden doen op overheidssteun.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.

Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.

'Als ik op zondag naar de mis ga dan ben ik als 53-jarige haast de jongste bij ons in de kerk.'

Hoe houd je jongeren in de kerk? 'Ten diepste ligt het niet in onze handen'

Veel kerken hebben te maken met jongeren die afhaken. Hoe kunnen ze daar het beste mee omgaan? Acht lezers reageren. 'Kerkenraadsleden hebben zelf geen idee waarom hun kinderen of kleinkinderen niet meer komen.'

Mensen met een beperking moeten naar het zwembad gaan, zelf organiseren en betalen. De kloof met de gewone maatschappij wordt hierdoor groter, want veel mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben weinig geld te besteden of hebben begeleiding nodig in het zwembad.

Betaal het zwembad voor mensen met een beperking. Dat heeft grote invloed en levert geld op

Zet geld dat is bedoeld voor gespecialiseerde behandeling ook in om mensen te laten meedoen in de maatschappij. Daar is het niet voor bedoeld, maar iedereen wordt er volgens Inger Hoek uiteindelijk beter van.