Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

Nieuws
Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 21:05 aangepast 22:05
Afbeelding
beeld anp

De financiering werd opgeschort nadat Israël begin dit jaar had gezegd dat twaalf medewerkers van de UNRWA in Gaza betrokken waren bij de aanval van 7 oktober van Hamas op Israël. Over een mogelijke hervatting van de hulp zou volgens het demissionaire kabinet pas gesproken worden na het onderzoek van Colonna. Dat verscheen begin deze week. In januari had Nederland al wel zijn jaarlijkse donatie van 19 miljoen euro aan UNRWA overgemaakt.

"Er waren op dat moment geen additionele bijdragen voorzien aan UNRWA en dat is momenteel nog steeds het geval", aldus de minister. Ze houdt zorgen over de neutraliteit van de organisatie die cruciaal is voor de hulp in Gaza waar een hongersnood dreigt. "Daarom zal het kabinet UNRWA bij toekomstige bijdragen om de crisis te adresseren weer meewegen als potentieel kanaal voor hulp. Mocht dat in de toekomst weer aan de orde zijn dan zal een weging worden gemaakt."

Geen bewijs

Colonna doet vijftig aanbevelingen. Dat gaat onder meer over de neutraliteit van het personeel, vakbonden en het onderwijs(materiaal). UNRWA heeft laten weten ze allemaal over te nemen. De onderzoekers zeggen ook dat Israël geen bewijs heeft geleverd voor de bewering dat vrijwel al het personeel lid zou zijn van terreurorganisaties. Israël heeft het rapport ontoereikend genoemd. In mei verschijnt nog een rapport over de aantijgingen tegen de twaalf medewerkers.

Schreinemacher heeft zorgen over een aantal aanbevelingen van het rapport-Colonna. Dan gaat het bijvoorbeeld om het advies over de doorlichting van het personeel, onderwijsmateriaal, de onderbezetting bij het ethische bureau en onvoldoende neutraliteitsmedewerkers. "Nederland zal deze implementatie van de aanbevelingen nauwlettend en kritisch volgen", schrijft de minister. Ze vindt ook dat de hulp in Gaza te veel afhankelijk is van UNRWA.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Shell verkoopt grote olieraffinaderij in Singapore

Shell verkoopt zijn grote olieraffinaderij en petrochemisch park in Singapore aan een bedrijvenconsortium. De verkoop moet voor het einde van dit jaar worden afgerond. Financiële details worden niet gemeld.

Afbeelding

UvA-bestuur in gesprek met pro-Palestijnse demonstranten

Het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat om 10.00 uur in gesprek met studenten die het terrein van de universiteit in de binnenstad bezetten. Dat laat een woordvoerder van de universiteit weten.

Afbeelding

Moederbedrijf Albert Heijn stijgt op Damrak na cijfers

Supermarktconcern Ahold Delhaize behoorde woensdag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak. Het moederbedrijf van Albert Heijn, Delhaize, bol, Etos en Gall & Gall zag de omzet in het eerste kwartaal licht stijgen.

Afbeelding

Hongkongse rechtbank verbiedt protestlied

Een Hongkongs hof van beroep heeft ingestemd met een verbod op het protestlied Glory to Hong Kong, dat werd gebruikt bij prodemocratische protesten in 2019 en 2020. De regering had hierom gevraagd.

Afbeelding

Aanhouding om vernieling kransen bij oorlogsmonument Rotterdam

De politie heeft woensdagochtend een verdachte aangehouden voor het vernielen van kransen bij een oorlogsmonument in Rotterdam. Het gaat om kransen die op 4 mei bij het verzetsmonument De Vallende Ruiter waren gelegd, op de Mijnsherenlaan in het stadsdeel Charlois.

Afbeelding

Veiligheidsdienst Georgië zegt dat betogers macht willen grijpen

De Georgische staatsveiligheidsdienst beschuldigt de betogers tegen een nieuwe wet rond 'buitenlandse agenten' ervan dat ze met geweld de macht willen grijpen. De dienst zegt dat ze daar geld voor krijgen vanuit het buitenland, meldt het Russische staatspersbureau TASS.