20 juli 2018 om 03:00
Luister naar

Groene vingers

In onze trouwdienst zei de dominee ons dat we groene vingers nodig hadden. Dat mijn toen kersverse man en ik moesten leren ontdekken wanneer we water, zonlicht, voeding of zelfs een goede snoeibeurt nodig hadden om van ons huwelijk een succes te maken. Op huwelijksgebied zijn mijn vingers hartstikke groen. Maar buiten die metafoor zou ik ze eerder omschrijven als rood – de tegenovergestelde kleur van groen. Ik heb geen idee hoe planten werken, laat staan hoe je ze verzorgt. Ik herinner me alleen dat als we vroeger bij biologie ‘fotosynthese’ antwoordden, op welke vraag dan ook, de leraar blij was.

Nu hebben we sinds vorige zomer een tuin. Voor en achter zelfs. We genieten er met volle teugen van. Als je het vijf jaar lang hebt moeten doen met een smal, loeiheet balkon en daarna nog een jaar met een hoog ommuurd dakterras waar je een paar weken in het jaar wel een uurtje zon hebt in één hoek, voelt een eigen voor- en achtertuin als de hof van Eden.

Voor wij kwamen, werd ons huis bewoond door een oudere dame. De tuin was met liefde aangelegd door haar zoon, die hovenier is. In het begin had die tuin dus helemaal geen inmenging van ons nodig. Maar ergens in het najaar moest ik ingrijpen, wilde ik in het voorjaar niet tegen een jungle aankijken. En dus deed ik wat ieder weldenkend mens zou doen: ik pakte een keukenschaar en begon lukraak stukken af te knippen van de klimop die tegen de schutting groeit. De veel te grote, overhangende vlinderstruik temde ik met een zaag (een ijzerzaag, bleek achteraf), tot het een zielig stompje was.

Twee seizoenen later heb ik nog steeds weinig tuinvaardigheden. Ik ben de eerste die toegeeft dat het hier mooier en netter kan. Maar toch, als ik om me heen kijk, zie ik een levende tuin. Ondanks mijzelf (en de droogte). De vlinderstruik is weer bijna zo groot als eerst, en terwijl ik dit typ, zie ik ineens dat aan de doornige tak die achter de tuinbank omhoog komt een witte roos bloeit. Ik zou hier nog een mooie metafoor van kunnen maken, maar daar hebt u - net als mijn tuin - mij niet voor nodig.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lysanne van de Kamp werkt bij Micha Nederland en ontwerpt oogsttuinen.

Het cijfer was helaas het enige dat telde bij de lessen geschiedenis

Draait leren echt nog steeds om het behalen van een bepaalde norm? Lysanne van de Kamp vindt het jammer dat de geschiedenissenlessen op school enkel om het cijfer gingen.

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Er wordt 17 miljard euro verdiend aan mensen met schulden. Kwijtschelden is waarschijnlijk goedkoper

De problematische schuldenlast in Nederland is 3 miljard. Sociaal werkers, deurwaarders, ambtenaren, advocaten en administrateurs hebben daar hun werk van gemaakt. Kosten: 17 miljard. Wim Dekker pleit voor een jubeljaar.

Het is echt niet vreemd dat Renze Klamer zich ook zonder geloof gelukkig voelt

Renze Klamer vindt het vervelend als mensen tegen hem zeggen: 'We bidden voor je.' Wat kerkverlaters vervelend vinden, is niet maatgevend, stelt Reina Wiskerke. Toch begrijpt ze de allergie van Klamer.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Ik dwing me met mijn vliegangst naar de stewardess te kijken. Als zij lacht zal het vast goed zijn

Als ik me er op zou voorstaan dat ik niet meer vlieg zou dat bewondering kunnen oproepen, maar zo'n offer is dat dus niet voor mij. Ik vind vliegen namelijk verschrikkelijk, schrijft Anita Zeldenrust in het vliegtuig.

Afbeelding

Hoe de angst van een christen verdreven kan worden en hoe jij daar een rol in kan spelen

Zondag barstte een patiënt in huilen uit na de dienst, omdat ik hem als protestants pastor geen communie kon geven, schrijft Kelly Keasberry. Ze nam de snikkende man in haar armen, waarop er iets wonderlijks gebeurde.

Al is het leven nog zo snel, de dood achterhaalt hem wel. Als kind kwam ik daar al vroeg achter.

Het is de Opgestane die mij opwacht aan het eind. Sterker nog: die voor me uit gaat

Aanvallen van drones op Isfahan. Isfahan: met die naam opende bij Klaas Vos het deurtje naar poëzie, naar het gedicht De tuinman en de dood van P.N. van Eijk.

nd

Tanya (40) uit Oekraïne heeft zeven zussen. Vijf emigreerden er naar Australië. 'Maar ik blijf hier'

Vreugde en nieuwe moed bij Oekraïeners, ook in Nederland: het Amerikaanse steunpakket komt eraan. In de Alblasserwaard zijn de contacten met Oekraïne nog steeds sterk, schrijft Hilbrand Rozema.

Bart Jan Spruyt is historicus en docent kerkgeschiedenis aan het Hersteld Hervormd Seminarium.

Geef autonomen aandacht, erkenning en een goed gesprek. Confrontatie werkt niet

Mensen die zich ‘als staatsburger uitschrijven’ moet je niet hard aanpakken. Dat bevestigt hen alleen maar in hun gelijk dat de overheid omvergeworpen moet worden, zegt Bart Jan Spruyt.

Jan-Willem Wits

De schuilkerken van toen zijn het hoofddoekjesverbod van nu. We zijn altijd al goed geweest in pesten

De weerzin van iemand als Geert Wilders tegen de islam is niet nieuw, maar sluit aan bij een lange traditie van het (weg)pesten van andersdenkenden, schrijft Jan-Willem Wits.