EU begint onderzoek naar Chinese markt voor medische apparatuur

Nieuws
De Europese Unie is woensdag een onderzoek gestart naar Chinese overheidsopdrachten voor medische apparatuur uit eigen land. Hiermee wil de EU bepalen of Europese leveranciers wel eerlijke toegang hebben tot de Chinese markt.
anp
woensdag 24 april 2024 om 09:35 aangepast 11:02
Afbeelding
beeld anp

Vorige week meldden ingewijden al tegen persbureau Bloomberg dat het onderzoek eraan zat te komen. Volgens de EU bevoordeelt China zijn eigen fabrikanten van medische apparatuur en beperkt het de toegang bij aanbestedingen van Chinese ziekenhuizen voor Europese fabrikanten zoals Philips en Siemens.

Klachten over de beperkte toegang van Europese bedrijven tot de Chinese aanbestedingsmarkt bestaan al langer. Ook zou de Chinese overheid van buitenlandse bedrijven eisen dat ze hun technologieën delen met Chinese ondernemingen en instellingen.

Invoerbeperkingen

Het onderzoek kan betekenen dat Brussel regels gaat maken die het moeilijker maken voor Chinese bedrijven om medische spullen te verkopen aan de EU via openbare aanbestedingen.

De EU denkt dat China zijn eigen bedrijven voortrekt met oneerlijke praktijken, zoals een 'koop China'-beleid. Ook hebben Europese bedrijven last van invoerbeperkingen en voorwaarden die hen benadelen ten opzichte van Chinese concurrenten.

Oneerlijke steun

De EU deed al onderzoek naar mogelijke oneerlijke steun aan de Chinese elektrische auto-industrie. Brussel overweegt extra importtarieven te heffen op auto's uit China. Andere sectoren zoals wind- en zonne-energie en spoorwegen worden ook onderzocht.

Beijing haalde fel uit naar Brussel vanwege het onderzoek. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken schaadt dit het imago van de EU. "Het enige wat de buitenwereld ziet, is dat de EU geleidelijk in de richting van protectionisme gaat", stelt de zegsman. Hij roept Brussel op om "op te houden met het gebruiken van welk excuus dan ook om Chinese bedrijven zonder reden te onderdrukken en te beperken."

Productiecapaciteit

De relaties tussen de EU en China zijn de afgelopen tijd verslechterd door zorgen over China's grote productiecapaciteit en goedkope producten die de Europese markten overspoelen. Ook speelt de steun van China aan Rusland in de oorlog tegen Oekraïne een rol.

Europa werd het afgelopen jaar overspoeld met onder meer Chinese merken van goedkopere elektrische auto's. Door die hevige prijzenoorlog verliezen veel Europese autofabrikanten marktaandeel. Volgens China winnen zijn autofabrikanten de race dankzij superieure producten.

De Chinese markt voor medische hulpmiddelen is na de VS de grootste, met een waarde van 135 miljard euro.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vier doden na aanval Israël in Zuid-Libanon, Hezbollah vergeldt

Bij een Israëlische luchtaanval op een zuidelijk dorp in Libanon zijn vier mensen uit één familie omgekomen. Dat melden Libanese staatsmedia. De Libanese beweging Hezbollah schoot ter vergelding tientallen raketten op Noord-Israël af.

Afbeelding

Omwonenden grote brand Oss nog niet naar huis

Bewoners van vijf huizen in de directe omgeving van het pand in Oss waar vrijdagochtend brand uitbrak, kunnen voorlopig nog niet naar huis. De woningen hebben te veel rookschade en ook is er veel stankoverlast, zegt een woordvoerster van de gemeente.

Afbeelding

UNRWA-chef zegt dat Israël hem weer toegang tot Gaza ontzegt

Israëlische autoriteiten hebben het hoofd van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), Philippe Lazzarini, voor de tweede keer de toegang tot Gaza ontzegd sinds 7 oktober. Dat zei Lazzarini in een bericht op X.

Afbeelding

Rapport: stad Johannesburg aansprakelijk voor brand met 76 doden

Het stadsbestuur van Johannesburg is deels aansprakelijk voor de gevolgen van een zware brand in de Zuid-Afrikaanse stad, waarbij 76 doden vielen. Dat is de conclusie van een commissie die onderzoek deed naar de brand, die eind augustus plaatsvond.

Afbeelding

HRW: Israël moet niet censureren maar stoppen met zijn wreedheden

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft zeer kritisch gereageerd op het besluit van Israël om de activiteiten van het netwerk Al Jazeera in zijn land te verbieden.

Afbeelding

Hamas-delegatie dinsdag terug in Caïro voor onderhandelingen

De Hamas-delegatie die sinds zaterdag in Caïro was voor onderhandelingen over een wapenstilstand in Gaza is zondag vertrokken, maar keert dinsdag terug voor verdere gesprekken. Dat melden Egyptische staatsmedia.