Bondscoach Kuiper verkiest Roest boven Verwei

Foto: ANP

Koen Verweij moet woensdag in de halve finales op de olympische achtervolging toekijken. Bondscoach Geert Kuiper geeft voor de race tegen de sterke Noren de voorkeur aan zijn vierde rijder Patrick Roest, de man die achter Kjeld Nuis verrassend zilver behaalde op de 1500 meter in Gangneung. Kopman Sven Kramer en Jan Blokhuijsen hebben hun basisplaats behouden. Kuiper maakte zijn opstelling na de afsluitende training bekend, nadat hij eerder op de dag al een mogelijke wissel had aangekondigd.

Verweij was zondag de mindere rijder bij de titelhouder, die in de kwartfinales de tweede tijd neerzette. Hij komt vrijdag bij de Winterspelen nog uit op de 1000 meter en moet op zaterdag in principe ook nog twee keer een massastart afwerken.

Verweij kan begrip opbrengen voor het besluit van Kuiper. ,,Dit hoort erbij. We zijn met z’n vieren één team. Ik rijd hier nog niet zoals ik wil rijden. Ik was in de kwartfinale geen aanwinst om het laatste stuk mooi door te trekken. Het is logisch dat Patrick nu een kans krijgt, ook gezien de rest van mijn olympische programma.”

Verweij staat klaar om na het duel met Noorwegen alsnog in actie te komen, voor brons of voor goud. ,,Als het team mij nodig heeft, dan ben ik bereid. Maar als de jongens hard rijden, blijven ze misschien staan. We gaan daarover nog wel overleggen.”

Volgens Kramer is het besluit om Verweij te vervangen door Roest in gezamenlijkheid genomen. ,,De vier rijders, met Geert en Arie”, doelt hij op Koops, technisch directeur en tevens assistent van Kuiper. ,,We waren er eigenlijk best snel uit, ook doordat iedereen zich onwijs volwassen en professioneel opstelde. Het was in de kwartfinale niet alleen Koen zijn fout. Als iemand eens een keer wat minder is, moet het team ervoor zorgen dat hij beter wordt beschermd en bijvoorbeeld meer in het midden komt te rijden. Dat hebben we niet gedaan. Tegen de Noren moeten we het beter doen.”

Roest (22) reageerde opgetogen op zijn tussentijdse promotie. ,,Wel gehoopt, niet verwacht. Ik heb er ongelooflijk veel zin in.”