Direct naar artikelinhoud
Wedstrijdverslag

Ajax ontsnapt aan historische thuisnederlaag tegen Excelsior

Ajax heeft op het laatste moment een nederlaag tegen Excelsior afgewend. Na een rode kaart voor Steven Bergwijn leken de Amsterdammers in eigen huis met 1-2 te gaan verliezen, maar Chuba Akpom maakte namens de thuisploeg een minuut voor tijd met enig fortuin gelijk.

Devyne Rensch in actieBeeld Shane Winsser/Pro Shots

Nadat Arthur Zagré een voorzet van Kenneth Taylor slecht had verwerkt, brak Rensch na een klein half uur spelen nog wel de ban voor Ajax. Lang kon de thuisploeg echter niet genieten van die voorsprong, want in de 36ste minuut hield Steven Bergwijn de doorgebroken Mimeirhel Benita vast. De aanvoerder kreeg rood en Julian Baas benutte het buitenkansje.

In de tweede helft kopte Lazaros Lamprou zijn ploeg op voorsprong. Excelsior leek te gaan winnen in de Johan Cruijff Arena, maar de ingevallen Chuba Akpom was in de 89ste minuut verantwoordelijk voor de 2-2. Dat werd uiteindelijk ook de eindstand.

Vijfde plek op de tocht

NEC, op dit moment de nummer 6 in de competitie, kan Ajax zondag bij winst op AZ, passeren. Door de bekerzege van Feyenoord geeft de vijfde plek recht op deelname aan de tweede voorronde van de Europa League. De play-offs voor een ticket voor de tweede voorronde van de Conference League gaan tussen de nummers 6 tot en met 9.

Voor Excelsior was een overwinning zeer welkom geweest. De Rotterdammers vergrootten de voorsprong op nummer 16 RKC Waalwijk met het gelijkspel tot 2 in plaats van 4 punten. De club die als zestiende eindigt moet de play-offs in om een langer verblijf in de eredivisie te bewerkstelligen.

Live

  1. Einde tweede helft

    Ajax ontsnapt na rood voor Steven Bergwijn op de valreep aan een beschamende thuisnederlaag tegen Excelsior: 2-2.

  2. Lance Duijvestijn wordt vervangen door Richie Omorowa

  3. 2-2 GOAL van Chuba Akpom!

    Een individuele actie van Rensch levert Ajax een goal op. De rechtsback stuit in eerste instantie op Van Gassel, maar Akpom krijgt de bal tegen zich aan en ziet het leer via zijn been in het doel verdwijnen.

  4. Ajax raakt het houtwerk

    Gaaei slingert voor na een knappe aanname en de bal belandt op het hoofd van Taylor. De middenvelder raakt de lat. Ajax was hier dicht bij de gelijkmaker.

  5. Kenzo Goudmijn wordt vervangen door Casper Widell

  6. Veelzeggende statistieken

    Excelsior ondernam in de eerste 70 minuten van dit duel meer doelpogingen (9) en schoot ook vaker op doel (4) dan Ajax (4 schoten, 2 op doel).

    Het laatste schot op doel door Ajax was het doelpunt in de 27ste minuut.

  7. Gaaei geeft voor en de ingevallen Rijkhoff kopt op doel. Dat doet hij echter met weinig snelheid en dus kunnen we het niet eens een echte kans noemen.

  8. Ahmetcan Kaplan wordt vervangen door Borna Sosa

  9. Sivert Mannsverk wordt vervangen door Branco van den Boomen

  10. Mika Godts wordt vervangen door Julian Rijkhoff

  11. Nog tien minuten en een beetje blessuretijd voor Ajax. De tijd begint nu serieus te dringen.

  12. Gele kaart voor Anton Gaaei

    Gaaei krijgt geel, maar dit is een overtreding met een rood randje. De ingevallen verdediger komt te laat en gaat op de enkel staan van Baas. De VAR bekijkt het moment, maar besluit dat een rode kaart niet nodig is.

    Beeld Shane Winsser/Pro Shots
  13. Gele kaart voor Mimeirhel Benita

  14. Derensili Sanches Fernandes wordt vervangen door Oscar Uddenäs

  15. Lazaros Lamprou wordt vervangen door Noah Naujoks

  16. Benjamin Tahirovic wordt vervangen door Anton Gaaei

  17. Gele kaart voor Benjamin Tahirovic

  18. Gele kaart voor Siebe Horemans

    De hele Johan Cruijff Arena schreeuwt om een rode kaart na hands van Horemans. De scheidsrechter wil er niet aan en doet het af met een gele prent. Vervolgens krijgt Tahirović geel vanwege commentaar op de leiding. De middenvelder is daardoor geschorst en mist het duel van volgende week, net als Bergwijn dus.

  19. Sanches Fernandes mag vrij uithalen en schiet net naast, al wordt er daarna alsnog gevlagd voor buitenspel. Toch weer een gevaarlijk moment van Excelsior.

  20. Spandoeken in de Arena

    Opnieuw zijn er spandoeken te zien met de tekst Team Kroes en Van Praag rot op. Eerder gebeurde dat ook al bij het duel met FC Twente.

    Beeld ANP
  21. Excelsior zakt in deze fase van de wedstrijd iets meer in en laat Ajax het spel maken. Voorlopig gaat dat goed, omdat de Amsterdammers niet veel doen met de bal. Nu is het Kaplan met een voorzet die compleet afzwaait.

  22. Vrije trap Ajax in de muur

    Een overtreding op Taylor van El Yaakoubi en Ajax krijgt een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Tahirović en Taylor overleggen en uiteindelijk is het laatstgenoemde die de bal opeist. De muur van Excelsior doet echter zijn werk en dus hoeft doelman Van Gassel niet op te treden. Ook de twee corners die daarna volgen zijn ongevaarlijk.

  23. Ajax heeft nog ruim een half uur om de achterstand ongedaan te maken, maar dan moet het wel uit een ander vaatje gaan tappen. Het lijkt in dat geval van Godts te moeten komen vanavond. De creatieveling is de gevaarlijke man aan Ajaxzijde.

  24. 1-2 GOAL van Lazaros Lamprou!

    Het is Goudmijn met een afgemeten voorzet en Lamprou knikt binnen voor Excelsior. Een nieuwe domper voor Ajax en dus moet de ploeg van Van t Schip vrezen voor een eerste thuisnederlaag ooit tegen de Rotterdammers.

    Lamprou viert de 1-2.Beeld ANP
  25. Rulli is er snel bij, maar als dat steekpassje van Goudmijn net wat minder hard was geweest, had Excelsior hier de 1-2 kunnen maken. Ajax is gewaarschuwd.

    Goudmijn aan de bal tegen Ajax.Beeld Shane Winsser/Pro Shots
  26. Tweede helft afgetrapt

    Excelsior gaat een gooi doen naar een eerste zege ooit op Ajax in de Johan Cruijff Arena. Aan de andere kant moet de thuisploeg winnen in de strijd om die belangrijke vijfde plaats in de eredivisie. We gaan er de komende 45 minuten goed voor zitten. 

  27. Het moment met Bergwijn

    Kijk en oordeel zelf, is de rode prent die Bergwijn ontving terecht?

    Overigens pakte de Oranje-international nog niet eerder een rode kaart in zijn profcarrière. Voor Ajax is het derde directe rode kaart van dit seizoen. Ook Devyne Rensch (tegen FC Utrecht) op 3 maart en Ahmetcan Kaplan (tegen Sparta) op 17 maart werden dit eredivisieseizoen al voortijdig weggestuurd.

    Twitter bericht wordt geladen...

  28. Einde eerste helft

    Ajax zoekt de kleedkamer op met tien man en met een 1-1 stand op het scorebord. Wat gaat John van t Schip verzinnen om het duel alsnog winnend af te sluiten?

  29. Ajax ontsnapt

    Een te korte terugspeelbal van Taylor en Rulli schiet hard tegen een instormende Excelsior-aanvaller aan. Het leer verdwijnt rakelings langs het doel. Het duel blijft in balans.

  30. Een counter van Ajax via invaller Akpom en Godts eindigt in de handen van Van Gassel. De Belgische vleugelspeler produceert slechts een rollertje.

    Beeld ANP
  31. Kaplan schat een situatie met Benita niet goed in en dus wordt Excelsior opnieuw gevaarlijk. De mandekker herstelt zich echter en maakt er een corner van. De Rotterdammers weten daar vervolgens geen gevaar mee te stichten.

  32. Brian Brobbey wordt vervangen door Chuba Akpom

    Brobbey verlaat het veld en gaat richting de kleedkamer. Is de spits geblesseerd? Zo oogt het niet, maar misschien speelt er toch wat. Daar zullen we na de wedstrijd vast en zeker meer over horen. Akpom is zijn vervanger.

  33. 1-1 GOAL (Penalty) van Julian Baas!

    Baas benut de penalty en Ajax moet met tien man verder.

    Beeld Shane Winsser/Pro Shots
  34. Rode kaart voor Steven Bergwijn

    Ja, het is een strafschop en het wordt nóg erger voor Ajax. Bergwijn krijgt rood. De scheidsrechter oordeelt dat Benita doorgebroken was en dus wordt de aanvaller weggestuurd.

    Beeld Shane Winsser/Pro Shots
  35. VAR: Rode kaart is bevestigd

  36. Penalty Excelsior? Scheidsrechter Van der Eijk wijst naar de stip. Benita stormt het strafschopgebied in en Bergwijn houdt hem vast. De VAR gaat er toch even naar kijken en roept de arbiter nu naar de zijkant.

  37. 1-0 GOAL van Devyne Rensch!

    Taylor geeft de bal voor vanaf de linkerkant en Rensch rondt af als Zagré niet adequaat ingrijpt en de bal blijft hangen. De Amsterdammers staan zonder goed te spelen op voorsprong in eigen huis.

    Beeld ANP
  38. Even gaat het tempo omhoog bij Ajax na een combinatie tussen Godts en Tahirović. De bal belandt bij Bergwijn, maar dan is de snelheid ook weer direct uit de aanval. Excelsior staat prima georganiseerd en geeft vrijwel niets weg.

  39. Ajax oogt in het eerste kwart van het duel erg onwennig in de 4-3-3-formatie. Kan de thuisploeg een extra versnelling vinden?

  40. Rulli houdt Ajax op de been

    Excelsior krijgt hier de tot nu toe grootste kans in de wedstrijd. Baas krijgt de bal voor zijn voeten na een prima pass van Sanches Fernandes. De middenvelder haalt van een metertje of vijftien hard uit en Rulli moet handelend optreden.

  41. Eerste kans is voor Ajax

    Het is Godts die zijn man passeert en de achterlijn haalt. Hij haalt uit, maar vindt Excelsiordoelman Van Gassel op zijn weg. De rebound is niet besteed aan een van de andere Ajax-spelers in de zestien.

    Beeld ANP
  42. Defensie doet zijn werk

    Sanches Fernandes wordt weggestuurd en lijkt voor wat dreiging te kunnen zorgen. De defensie van Ajax staat echter goed en dus volgt er geen gevaar van Excelsiorzijde. Het is wachten op de eerste kans in de wedstrijd.

    Sanches Fernandes.Beeld Shane Winsser/Pro shots
  43. Een voorzichtig begin van de thuisploeg. Ajax kan de bal niet lang in de ploeg houden en dus doet Excelsior voorlopig prima mee.

  44. Daar komt Excelsior voor de eerste keer in de buurt van de Ajaxgoal. Hato grijpt echter goed in door rugdekking te verlenen en zorgt er daarmee voor dat Rulli de doeltrap mag nemen.

  45. Eerste helft afgetrapt

    De bal is aan het rollen gebracht in Amsterdam. 

    Beeld Shane Winsser/Pro Shots
  46. Spelers komen het veld op

    Daar verschijnen de spelers van Ajax en Excelsior. Over enkele ogenblikken gaan we beginnen in Amsterdam. Dat doen we op een nat grasveld, want zojuist is er een flinke bui gevallen in het stadion.

  47. Wie pakt plek vijf?

    Zo ziet het resterende programma voor Ajax (48 punten), NEC (47 punten) en FC Utrecht (45 punten) eruit:

    Ajax:
    - Excelsior (thuis)
    - Volendam (uit)
    - Almere (thuis)
    - Vitesse (uit)

    NEC:
    -
    AZ (thuis)
    - Excelsior (uit)
    - Feyenoord (thuis)
    - Almere (uit)

    FC Utrecht:
    - RKC (thuis)
    - Vitesse (uit)
    - Sparta (thuis)
    - AZ (uit)

  48. Ajax begonnen aan warming-up

    Over iets meer dan een kwartier gaan we aftrappen in de Johan Cruijff Arena.

    Beeld Shane Winsser/Pro Shots
  49. Van ’t Schip over 4-3-3

    Ajax speelde in de tweede helft tegen FC Twente weer eens in een 4-3-3-formatie en de Amsterdammers doen dat vanavond – vanwege het succes tegen de Tukkers – opnieuw. Bij ESPN kreeg John van t Schip de vraag of hij al langer heeft gedacht aan het terugkeren naar een systeem met vier verdedigers.

    Je hebt het er continu wel over, maar op een gegeven moment moet je wel ergens aan vasthouden, aldus de oefenmeester. En om dan telkens te wisselen van formatie is ook niet ideaal. Dit was het moment (tegen FC Twente in de tweede helft)  om wat te doen. Er zat niet de goede flow en energie in en dat kregen we er in de tweede helft wel in. Dat is dan een omslagpunt.

  50. Mislintat heeft alweer nieuwe club

    En ook nog een ander transfernieuwtje van begin deze week: de ontslagen Sven Mislintat heeft alweer een nieuwe baan. De voormalige directeur voetbalzaken van Ajax  gaat weer aan de slag bij Borussia Dortmund.

2024-04-24 22:48:32 AMSTERDAM - Devyne Rensch of Ajax viert de 2-2 tijdens de Nederlandse Eredivisie wedstrijd tussen Ajax Amsterdam en Excelsior Rotterdam in de Johan Cruijff ArenA op 24 april 2024 in Amsterdam, Nederland. ANP MAURICE VAN STEENBeeld ANP
AMSTERDAM , JohanCruijff Arena, 24-04-2024 , season 2023 / 2024 , Dutch Eredivisie Football. Match between Ajax - Excelsior. Ajax player Devyne RenschBeeld Pro Shots / Shane Winsser