Gaza-demonstranten bezetten ook universiteit Gent

Nieuws
Pro-Palestijnse demonstranten hebben maandag tenten opgezet op het Roeterseiland bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hun belangrijkste eis is dat de universiteit alle banden met Israël verbreekt, zegt een van de organisatoren tegen een ANP-verslaggever ter plaatse.
anp
maandag 6 mei 2024 om 15:24 aangepast 16:51
Afbeelding
beeld anp

Een woordvoerder van de UvA zei halverwege de middag dat een en ander nog even wordt aangezien, maar dat er aangifte wordt gedaan als duidelijk wordt dat de demonstranten er willen blijven overnachten. Dat is namelijk in strijd met de huisregels.

Volgens de ANP-verslaggever zijn ongeveer twintig tentjes opgezet op een grasveldje tussen de universiteitsgebouwen. Tientallen mensen hebben zich er verzameld. Veel van hen dragen sjaals en gezichtsbedekking met de Palestijnse vlag. Ze maken muziek en roepen leuzen door een megafoon, zoals "UvA, UvA, you can't hide, you're supporting genocide". Ook hangt er een groot spandoek met daarop de tekst 'EU stop the genocide now'.

Medeplichtigheid

"We zijn hier niet om voor twee dagen of zo te kamperen", zegt een van de organisatoren. "We zijn hier om te eisen dat deze universiteit haar medeplichtigheid met genocide stopt." Verder kondigt hij aan dat om 18.00 uur een demonstratie wordt gehouden.

Twee bruggetjes naar het gebied zijn gebarricadeerd met pallets. Ook de toegang bij de Nieuwe Prinsengracht wordt geblokkeerd met pallets en andere spullen.

Media

Niet alle demonstranten zijn blij met de media die op het tentenkamp afkomen. Een verslaggever en cameraman van De Telegraaf worden omsingeld en weggejaagd, er worden sjaals voor de camera's van persfotografen gehouden zodat ze geen foto's kunnen maken en er klinkt een paar keer "Media, go away".

Volgens de organisatie is het protest georganiseerd door studenten en is het geïnspireerd door de pro-Palestijnse protesten bij universiteiten in de Verenigde Staten. Op veel Amerikaanse campussen zijn sinds vorige maand pro-Palestijnse protesten. Inmiddels zijn ook bij universiteiten in verschillende andere landen tentenkampen opgezet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.