Luister naar

Vrijplaats: Een blik op de werkruimte van de politieke redactie

Nieuws
In deze rubriek verlaten journalisten van het Nederlands Dagblad hun gangbare paden om te schrijven, tonen of bejubelen wat ze maar willen.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
maandag 22 oktober 2018 om 15:14
Vrijplaats: Een blik op de werkruimte van de politieke redactie
Vrijplaats: Een blik op de werkruimte van de politieke redactie

Nou ja, ik verlaat niet zozeer een voor mij gangbaar pad. Maar ik laat u, beste lezer, vandaag zien hoe wij er als team Politiek & Economie in Den Haag bij zitten. In die zin is het voor u in elk geval géén gangbaar pad. En met de hand op mijn hart: dit is zoals het écht is, we hebben niet eens de bureaus opgeruimd.

Wij zijn nogal gehecht aan onze werkkamer, ondanks dat wij vermoeden dat er iets te weinig luchtverversing is (dat wordt na de grote renovatie van het Binnenhof beter, is ons beloofd). En de ramen kunnen niet open; vandaar die ventilator op de foto linksonder. Die zorgt voor een licht verkoelend briesje als de temperatuur weer eens oploopt door een naderende deadline, een politieke crisis of gewoon op een zomerse dag.

We zitten op een echte ‘schrijvende’ verdieping in de mediatoren van de Tweede Kamer; aan dezelfde gang zitten ook het AD, De Telegraaf en Nu.nl. Maar waarom wij vooral zo aan onze kamer hechten, is vanwege de blik op de Ridderzaal en het uitzicht over Den Haag (tja, dat ziet u dan weer niet op deze foto’s). In de verte kunnen we zelfs de koninklijke standaard op Paleis Noordeinde ontwaren, zodat we altijd kunnen nagaan of de koning in het land is.

Afbeelding

Rechtsboven is afgelopen dinsdagavond. Collega Sjoerd Mouissie (met de duim omhoog) wordt immer gade geslagen door Kees van der Staaij. De tekening komt uit het boekje The Fat Boy With The Bomb And 299 More Of The World Craziest Politicians. Dat dan weer wel.

Daarnaast hangt een prijswinnende foto van het roemruchte CDA-congres in de Arnhemse Rijnhal, in 2010. Ab Klink voert het woord, collega Piet de Jong en ik zitten pal achter hem.

Op de foto linksonder – donderdag gemaakt – is het archief van Piet zichtbaar. Met zijn dertig jaar Binnenhofervaring behoedt hij ons voor fouten. Maar papieren archieven zijn ‘uit’; ook dit moet weg voordat de verbouwing begint.

De collega in het blauw geblokte overhemd (en boven met witte polo) is Eduard Sloot. U ziet, hij werkt altijd door. Hij is onze huiseconoom; alle dingen met getallen laten we aan hem over.

Achter Piet en op de deur naar de gang hangt een poster met alle Kamerleden. Maar met ónze gemiddelde ‘zittingsduur’ van nu 16,7 jaar, overtreffen we de Kamerleden ruimschoots.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vindt het een 'uitstekende keuze' dat er geen kabinet-Wilders I komt.

Van der Burg ziet geen snelle oplossingen voor hoge asielinstroom, Wilders wil dat ie opkrast

Terwijl de vier formerende partijen zich het hoofd breken over migratie, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich geconfronteerd met een tekort aan opvangplaatsen é?n een overbelaste IND.

'Ik kan verklaren waarom boeren uit Twente bozer waren en meer sympathiseerden met geweld dan reformatorische boeren die ik op de Veluwe sprak.

Waarom staan boeren en politici tegenover elkaar? Daar zit een religieuze reden achter, zegt deze onderzoeker

Met de boerenprotesten in het achterhoofd en een fascinatie voor conflicten onderzocht Tanja van Hummel het stikstofconflict. Wat blijkt? Dat heeft alles te maken met een, vaak religieus, wereldbeeld.

Het neoliberale wereldbeeld botst met de, vaak religieus gekleurde, levensbeschouwing van boeren.

De stikstofcrisis heeft alles met religie te maken heeft, zegt deze onderzoeker. 'Botsing van wereldbeelden'

De overheid en boeren botsen door een totaal ander wereldbeeld en dat heeft ook te maken met religie. Dat de overheid hen benadert met een neoliberaal wereldbeeld, zien boeren als problematisch.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken met de formerende partijen. 'Het ziet er niet florissant uit op het onderwerp asiel', zei hij.

Krijgt Wilders wat hij wil? Insiders weten: vrijwel niets leidt snel tot minder asielzoekers

Asiel zorgt voor hoogspanning in de kabinetsformatie. De vier formerende partijen willen allemaal een strenger beleid, maar het probleem is dat geen enkele maatregel al op korte termijn leidt tot minder asielzoekers.

Voormalig minister Sigrid Kaag van Financien met het Prinsjesdag-koffertje; een meerderheid van de Kamer sprak uit dat het gammele, oude valies niet mag worden vervangen door iets moderners. Een succes voor motieschrijver Joost Eerdmans (JA21).

De 'kijk ons eens'-vaandels van de Tweede Kamer: zeven wappermoties die partijen indienden

Onder de duizenden uitspraken die Kamerleden elkaar jaarlijks in de mond willen leggen, zijn veel wappermoties. Statements die de verhoudingen moeten symboliseren: de eensgezindheid of juist eenzaamheid van partijen.