Luister naar

Criminelen lastig te plukken; OM kiest andere aanpak

Nieuws
Het Openbaar Ministerie (OM) kiest een nieuwe strategie om criminelen te plukken. Daar waar eerst werd gezocht naar de crimineel en dan de geldstroom werd nagegaan, gaat het OM dit nu precies andersom doen. Dat meldt de NOS.
Rick Moeliker
woensdag 23 januari 2019 om 08:14

Den Haag

Het OM heeft hiertoe besloten, omdat de huidige werkwijze tamelijk onvruchtbaar blijkt te zijn. Vorig jaar werd bijvoorbeeld 171 miljoen euro crimineel geld opgespoord en het jaar daarvoor 221 miljoen euro. De Universiteit Utrecht becijferde echter dat in 2014 ongeveer 16 miljard euro is witgewassen.

Het OM is nu te afhankelijk van ‘grote klappen’ zegt officier van justitie Janne de Smet-Dierckx tegen de NOS. ‘Het is nog steeds niet standaard dat in ieder onderzoek geldstromen worden gevolgd. Dat moet echt anders. We moeten de geldstromen volgen om bij de top van de misdaad te komen.’ Criminelen hebben hun geld vaak verstopt via ingewikkelde constructies in het buitenland.

De politie juicht de nieuwe strategie van het OM toe. De waan van de dag krijgt nu volgens de politie vaak de overhand in onderzoeken, waardoor het volgen van geldstromen en het afpakken van geld over het hoofd worden gezien.

Meer geld af zien te pakken is echter niet het voornaamste doel dat het OM beoogt, zegt De Smet-Dierckx. ‘Een belangrijk onderdeel van de nieuwe aanpak wordt ook het verstoren van crimineel witwassen door de aanpak van dienstverleners. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?