Luister naar

Vrije media nodig voor strijd tegen nepnieuws

Nieuws
Juist de media die door de overheid worden gefinancierd, moeten vooroplopen in de strijd tegen nepnieuws, vindt de Raad van Europa. Maar over de vraag hoe dat precies moet, verschillen de meningen. Het probleem: dan moeten er wel onafhankelijke media zíjn.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
woensdag 23 januari 2019 om 13:54
Niet ieder land heeft een volledig functionerende democratie met een vrije pers, meent een politicus uit Turkije. Volgens diverse Turkse sprekers zitten honderden journalisten in hun land vast wegens kritiek op president Erdogan.
Niet ieder land heeft een volledig functionerende democratie met een vrije pers, meent een politicus uit Turkije. Volgens diverse Turkse sprekers zitten honderden journalisten in hun land vast wegens kritiek op president Erdogan. epa / Cem Oksuz

Straatsburg

‘We steken onze vinger in de dijk, nu hij allang is doorgebroken.’ Sir Edward Leigh, een vooraanstaand en conservatief Brits parlementslid, is een van de eerste sprekers en heeft nu al genoeg van de discussie in de Raad van Europa. Het debat bij de mensenrechtenorganisatie ging woensdag over de vraag hoe publiek gefinancierde omroepen nepnieuws kunnen bestrijden.

Ze moeten hun kijkers opvoeden zodat zij nepnieuws eerder herkennen, is het voorstel. Ook zouden omroepen actief moeten speuren naar valse berichten op sociale media, om daar correcte informatie tegenover te zetten. De opsteller van het document, Petri Honkonen uit Finland, prijst de Britse omroep BBC de hemel in. ‘Zij doen uitstekend werk, met deskundige redacteuren die andere talen en culturen goed kennen, zodat zij berichten kunnen factchecken.’

Dat zijn mooie idealen, vinden veel aanwezige parlementariërs – maar dan moet er wel een onafhankelijke publieke omroep zíjn. En de verschillen zijn groot tussen de 47 lidstaten van de Raad van Europa. ‘Het rapport gaat uit van een volledig functionerende democratie met een vrije pers, en dat is niet overal zo’, aldus een politicus uit Turkije.

zorgwekkend beeld

Veel parlementariërs schetsen een zorgwekkend beeld van de media in hun land. Diverse Turkse sprekers wijzen op de slechte situatie in hun land. ‘Honderden journalisten zitten vast wegens kritiek op president Erdogan’, zegt Hisyar Özsoy, in zijn land parlementslid namens de Democratische Partij. ‘Tijdens de verkiezingscampagne kreeg Erdogan 181 uur zendtijd en zijn belangrijkste opponent zestien uur, terwijl dit wettelijk gelijk moest zijn. In mijn land zijn de media nooit vrij geweest, maar de afgelopen jaren is de situatie snel verslechterd.’

Helemaal niet waar, reageert Ali Sahin, van Erdogans AK-partij. ‘In Turkije zit geen enkele journalist vast wegens de vrijheid van media. Persvrijheid mag nooit een dekmantel worden voor terroristen of coupplegers. Het is onze verantwoordelijkheid de vrije media tegen zulke mensen te beschermen.’ Een collega uit Azerbeidzjan sluit zich hier van harte bij aan.

Niet alleen in Turkije zijn er problemen met de persvrijheid. Een Slowaaks parlementslid klaagt dat de media in zijn land vooral in handen zijn van ‘oligarchen en de maffia’. ‘Zij zijn tegelijkertijd de grootste bedreiging voor journalisten.’ In Polen werd een oud-politicus hoofdredacteur van de publieke omroep, waarna journalisten vervangen werden door loyale(re) medewerkers.

BBC te liberaal

Maar ook in de landen waar alles ogenschijnlijk op orde is, is er onvrede. ‘Media hebben het wantrouwen zelf veroorzaakt, door hun partijdige opstelling’, sneert de conservatieve Sir Edward Leigh. In zijn ogen is juist de onafhankelijke en veelgeprezen BBC veel te liberaal, en voelen geïnterviewden zich achteraf vaak ‘bedrogen’ als ze ‘hun’ uitzending zien. Hij ziet wel een lichtpuntje: ‘De mensen thuis zijn geen idioten. Als ze lezen, kijken en klikken, weten ze echt wel wat geloofwaardig is. Sociale media zijn niet meer te stoppen.’

De Raad van Europa zal nu ongetwijfeld studiegroepen instellen, die de rol van publieke media ‘in de context van hun land’ gaan bekijken. Aan het debat van woensdag te zien, duurt het nog wel even voordat die studie klaar is. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.

Volgens de onderzoekers heeft UNRWA ‘robuuste procedures’ om het VN-principe van neutraliteit te waarborgen.

Israël heeft volgens onderzoek geen bewijs geleverd dat UNRWA-personeel behoort tot Hamas

Israël heeft tot nu toe geen ondersteunend bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-hulporganisatie UNRWA behoren tot Hamas en andere Palestijnse strijdgroepen. Tot deze conclusie komt een onafhankelijk onderzoek.

Vooral de invasie van Oekraïne door Poetin - hier in de cockpit van een TU 160-M strategische bommenwerper - heeft tot een nieuwe  wapenwedloop geleid.

De militaire uitgaven zijn wereldwijd op een absolute recordhoogte en stijgen ongekend snel

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven gestegen naar een absolute recordhoogte van 2.294 miljard euro. Niet alleen in Europa en het Midden-Oosten, maar in alle regio’s namen de uitgaven toe.

Anti-abortusdemonstratie in 2023 in Rome.

Italië wil anti-abortusactivisten toegang geven tot abortusklinieken: 'Mogelijkheid voor reflectie'

De Italiaanse regering is van plan om anti-abortusactivisten toegang te geven tot centra voor gezinsplanning. Het Italiaanse lagerhuis nam een wet aan waarin dat wordt geregeld. Critici noemen het een aanval op het recht op abortus.

‘Rusland wint ongeveer een kilometer terrein per week, dat kan Oekraïne nu stoppen’, zegt Osinga. Belangrijk zijn met name 155mm-granaten, de standaardmunitie voor westerse houwitsers.

Nieuwe steun kan snel het Oekraïense front bereiken, maar zal niet direct het verschil maken

De afgelopen maanden waarschuwde hij steevast voor een nederlaag, nu denkt president Zelensky dat Oekraïne ‘kans maakt op de overwinning’. Door het steunpakket van de VS is de hoop terug.

De familie Reijnoudt op de compound in Juba. 'Ik geloof er echt in dat ik met de vluchten van MAF iets kan betekenen voor het individu', zegt Gerbrand.

Van Scherpenzeel naar conflictgebied in Zuid-Soedan. Familie Reijnoudt emigreerde om te werken voor MAF

Hoe is het om met je gezin te verhuizen naar een stad in een conflictgebied? Gerbrand en Gerlinda Reijnoudt emigreerden met hun drie kinderen naar Zuid-Soedan. ‘Door jaren van oorlog zijn gezinnen verscheurd.’