Luister naar

Oppositieleider Venezuela zweert zichzelf in tot interim-president

Nieuws
Juan Guaidó Márquez, de voorzitter van het buitenspel gezette parlement van Venezuela, heeft zichzelf beëdigd als interim-president. Hij werd meteen erkend door de Amerikaanse president Trump.
Roel Sikkema
woensdag 23 januari 2019 om 22:39
De Venezolaanse parlementsvoorzitter, Juan Guaidó, verklaart zich tot interim-president van het land.
De Venezolaanse parlementsvoorzitter, Juan Guaidó, verklaart zich tot interim-president van het land. afp / Federico Parra

Caracas

Guaido deed dat tijdens een massale protestdemonstratie woensdag in de hoofdstad Caracas. Honderdduizenden mensen waren op de been om te demonstreren tegen het beleid van president Nicolás Maduro. De oppositie erkent de uitslag van de verkiezingen van mei vorig jaar niet, waarbij Maduro zichzelf tot winnaar uitriep.

President Trump heeft in een verklaring andere landen opgeroepen Guaidó te steunen en maatregelen tegen het Maduro-regime te nemen. Canada, Colombia, Brazilië, Peru, Chili en Paraguay hebben het voorbeeld van de Verenigde Staten gevolgd.

President Maduro kondigde in een reactie aan dat Venezuela alle diplomatieke betrekkingen met de Verenigde Staten verbreekt. Hij gaf de Amerikaanse diplomaten in zijn land 72 uur de tijd om Venezuela te verlaten.

Maduro heeft ook de hulp van het leger ingeroepen om de ‘eenheid en discipline’ te bewaren in zijn land.

De 35-jarige Guaidó is sinds begin dit jaar de voorzitter van het Venezolaanse parlement. Op 11 januari – een dag nadat Maduro voor een tweede termijn was ingezworen – kondigde Guaidó met steun van de oppositie aan dat hij interim-president zou worden en nieuwe verkiezingen zou uitschrijven. Hij beriep zich daarbij op de Venezolaanse grondwet, waarin staat dat de voorzitter van het parlement als interim-president mag fungeren als er sprake is van machtsmisbruik of een machtsvacuüm. Deze interpretatie wordt niet door het hooggerechtshof erkend. Dat wil de parlementsleden laten vervolgen.

bijzondere datum

Venezuela, eens het rijkste land van Zuid-Amerika, is door dalende olieprijzen, corruptie en mismanagement in een grote humanitaire en economische crisis beland. Er is een enorme inflatie die volgens het IMF dit jaar kan oplopen tot 10 miljoen procent. De slechte economische omstandigheden hebben er al toe geleid dat 4 miljoen van de ongeveer 32 miljoen Venezolanen naar het buitenland zijn gevlucht.

Tot de demonstratie woensdag was opgeroepen omdat 23 januari een bijzondere datum is in de geschiedenis van het land. Precies 61 jaar geleden werd de laatste Venezolaanse dictator, Marcos Perez Jimenez, afgezet.

In het land is het al enkele dagen onrustig. Niet alleen in Caracas, maar ook in de steden Valencia, Maracaibo en Barquisimeto hebben grote groepen mensen tegen de regering-Maduro betoogd. Bij de ongeregeldheden zijn tot dusver zeker vier doden gevallen.

Volgens sommige bronnen doen aan de betogingen ook aanhangers van Maduro mee, die door zijn wanbeleid teleurgesteld zijn in hem. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.