Veehouders willen best krimpen, maar alleen als Brussel ook inschikt

Achtergrond
De melkveesector is bereid in te krimpen, op voorwaarde dat de Europese Unie de mestregels versoepelt. Vier sectororganisaties presenteerden de maatregelen die zij willen nemen om het mestprobleem op te lossen, maar die gaan van tafel als Brussel hun niet tegemoetkomt.
Maarten Albers / vk
woensdag 24 april 2024 om 20:04
Een biologische boer verspreidt mest over zijn weiland. Vier sectororganisaties willen dat Brussel de Nederlandse boeren tegemoet treedt. Ze hebben een plan opgesteld.
Een biologische boer verspreidt mest over zijn weiland. Vier sectororganisaties willen dat Brussel de Nederlandse boeren tegemoet treedt. Ze hebben een plan opgesteld. beeld Marcel van den Bergh

Den Haag

Melkveehouders die de komende jaren vrijwillig vee inleveren, moeten daarvoor een vergoeding krijgen. Dat is de belangrijkste maatregel uit het plan dat vier sectororganisaties dinsdagavond publiceerden. Het moet leiden tot minder mestproductie in Nederland.

Sinds de aanscherping van Europese mestregels vorig jaar zit de Nederlandse veehouderij met een groot mestoverschot, dat met name bij melkveehouders tot financiële problemen leidt. Zonder maatregelen vreest men in de sector voor een koude sanering, waarbij een derde van alle melkkoeien uit Nederland zou kunnen verdwijnen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lelies worden met tal van middelen bespoten. Veel en vaak. Een veld met lelies wordt wel veertig keer meer bespoten dan een maisveld.

Parkinson als gevolg van landbouwgif op lelies? De hoogste rechter steekt er een stokje voor

Burgers die bang zijn ziek te worden van bestrijdingsmiddelen kregen gelijk van de hoogste rechter. EU-landen moeten veel strenger zijn in het toelaten van bestrijdingsmiddelen. Een uitspraak met grote gevolgen.

Duurzame lifestyle-expert Marieke Eyskoot is de nieuwe stem in het openbaar vervoer.

De nieuwe stem in het openbaar vervoer rijdt nooit auto, schrijft en presenteert over duurzaamheid

Ze herinnert reizigers om uit te checken, kondigt de volgende halte aan, legt uit waarom de bus even stilstaat. Straks is ze in heel Nederland te horen: duurzame levensstijl-expert Marieke Eyskoot (1977).

Door de Europese Green Deal mag teruggestuurde kleding niet meer worden vernietigd.

Staat de Green Deal op de tocht bij de Europese verkiezingen? Deze plannen zijn al doorgevoerd

Boze boeren en rechtse partijen hebben de wind in de zeilen. Bedreigen zij de klimaatplannen van Europa? Dit zijn zes manieren waarop de Green Deal jouw leven sowieso gaat beïnvloeden.

Peter Jan de Vries, ecoloog en zendeling aan de oever van de IJssel bij Zwolle.

Peter Jan is zendeling en ecoloog: 'Het opkomen voor de natuur zie ik als eredienst'

Tijdens zijn studie in Wageningen gooide Peter Jan de Vries het roer om. Hij wilde zendeling worden. Nu combineert hij zijn ecologische kennis en ervaring met zijn roeping in het land waar hij opgroeide: Papoea.

In veel opzichten zijn gelovigen te vergelijken met niet-religieuze Nederlanders.

Dominee durft gesprek over duurzaamheid niet aan, terwijl de kerkganger ernaar snakt

Gelovigen zijn best bereid hun gedrag te verduurzamen. Maar in veel kerken is er verlegenheid om het over dit thema te hebben. ‘Voorgangers zijn hiervoor niet toegerust’, zegt onderzoeker Mirella Klomp.

Een biologische boer verspreidt mest over zijn weiland. Vier sectororganisaties willen dat Brussel de Nederlandse boeren tegemoet treedt. Ze hebben een plan opgesteld.

Veehouders willen best krimpen, maar alleen als Brussel ook inschikt

De melkveesector is bereid vrijwillig in te krimpen, als de Europese Unie in ruil daarvoor de mestregels versoepelt. Vier sectororganisaties komen met maatregelen, maar die gaan van tafel als Brussel hun niet tegemoetkomt.