Netanyahu: beslissingen ICJ hebben geen invloed op onze acties

Nieuws
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag nogmaals benadrukt dat eventuele uitspraken van het Internationaal Strafhof (ICC) geen invloed hebben op de acties van Israël. Wel benadrukte hij dat ICC-uitspraken "een gevaarlijk precedent kunnen scheppen".
anp
vrijdag 26 april 2024 om 17:07 aangepast 20:10
Afbeelding
beeld anp

"Onder mijn leiding zal Israël nooit enige poging van het Internationaal Strafhof in Den Haag accepteren om zijn fundamentele recht op zelfverdediging te ondermijnen", zei Netanyahu in een verklaring op Telegram.

En: "Hoewel beslissingen van de rechtbank in Den Haag geen invloed zullen hebben op de acties van Israël, kunnen ze een gevaarlijk precedent scheppen dat soldaten en publieke figuren bedreigt."

Grondoffensief

Het ICC vervolgt individuen voor het plegen van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide. Staten kunnen dus niet voor het ICC worden vervolgd. Onder andere Bolivia, Bangladesh en Chili hebben het ICC verzocht door Israëli's begane misdaden tegen burgers in Gaza te onderzoeken. Vorige maand beschuldigde de organisatie Law for Palestine Israëlische leiders van het plegen van genocide tegen de Palestijnen.

Israël staat naar verluidt op het punt een grondoffensief te beginnen tegen de stad Rafah, in het zuiden van Gaza. De internationale gemeenschap, inclusief Israëls belangrijkste bondgenoot de Verenigde Staten, heeft het land meermaals opgeroepen dat niet te doen vanwege de grote kans op burgerdoden in de dichtbevolkte stad.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eerste landen plaatsen zich voor finale Eurovisie Songfestival

Kroatië, Oekraïne en Ierland zijn zoals verwacht de eerste finalisten van het Eurovisie Songfestival. Ook Servië, Portugal, Slovenië, Litouwen, Finland, Cyprus en Luxemburg kregen dinsdag tijdens de eerste halve finale genoeg stemmen van het publiek.

Afbeelding

Proces tegen Trump in documentenzaak tot nader order uitgesteld

De rechtszaak tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump in de affaire rond het achterhouden van geheime documenten is voor onbepaalde tijd uitgesteld, melden Amerikaanse media. Daarmee is de startdatum van 20 mei van de baan, laat rechter Aileen Cannon weten.

Afbeelding

Politie treedt nog niet op tegen de bezetting van UvA-terrein

De politie zal vooralsnog niet optreden tegen de bezetting van het terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) door demonstranten. Dat heeft de driehoek besloten (politie, OM en stadsbestuur).

Afbeelding

Demonstranten op bezet terrein UvA houden zich stil

De demonstranten op het bezette terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) proberen geen geluidsoverlast te veroorzaken. Mensen proberen elkaar stil te houden zodat de politie niet hoeft op te treden tegen geluidsoverlast.

Afbeelding

Rutte raakt enige rivaal niet kwijt in race om NAVO-topbaan

Mark Rutte raakt zijn enige rivaal in de race om het NAVO-leiderschap niet kwijt. De Roemeense president Klaus Iohannis benadrukte dat hij zich niet terugtrekt, hoewel vrijwel alle NAVO-lidstaten zich inmiddels achter de demissionaire premier hebben geschaard als opvolger van s..

Afbeelding

Ook na weer dag onderhandelen nieuw kabinet nog niet in zicht

Na opnieuw een lange dag van onderhandelingen is een kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB nog steeds niet in zicht. Of ze er met zijn vieren uitkomen, blijft wellicht tot 15 mei onzeker, zeiden de informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol na afloop van de besprekingen tusse..