ABN AMRO: aantal nieuwe ouderenwoningen ver achter kabinetsdoel

Nieuws
Het aantal nieuwe woningen voor ouderen blijft ver achter bij de kabinetsdoelen. Woonminister Hugo de Jonge kondigde in 2022 aan dat er tot 2030 jaarlijks gemiddeld 36.000 nieuwe seniorenwoningen moeten komen, maar dit jaar komen er slechts zo’n 2800 bij. De komende twee jaar blijft het aantal opleveringen ook rond dit aantal steken, meldt ABN AMRO op basis van cijfers van vakmedium Cobouw.
anp
maandag 6 mei 2024 om 00:48
Afbeelding
beeld anp

De oorzaken voor het grote tekort zijn de bekende problemen in de bouwsector: het onaantrekkelijker geworden investeringsklimaat door de hogere rente, dure grond en een tekort aan bouwlocaties. ‘Eerder bleek al dat we het algehele kabinetsdoel voor 900.000 nieuwbouwwoningen in 2030 niet gaan halen, maar voor ouderenwoningen is het tekort nog veel groter’, zegt vastgoedeconoom Paul Bisschop van ABN AMRO.

Woningcorporaties waren de afgelopen jaren nog goed bezig gezien het hogere aantal verleende vergunningen, in tegenstelling tot particuliere bouwers. Maar ook hun doel van 300.000 nieuwbouwwoningen in 2030 lijkt lastig haalbaar te worden, doordat zij steeds minder makkelijk grond kunnen kopen. ‘Voor ouderenwoningen is dit een extra groot probleem. Deze moeten dicht bij faciliteiten liggen en juist hier is weinig grond beschikbaar die ook nog betaalbaar is’, aldus Bisschop.

Het gebrek aan nieuwe woningen verhoogt volgens de bank het risico op ongelukken omdat ouderen te lang in een niet-geschikte woning blijven. Op deze manier wordt de druk op de zorg groter, terwijl het personeel ook al meer tijd kwijt is aan zorg aan huis doordat ouderen blijven waar ze al woonden. Daarnaast is het belemmerend voor de doorstroming op de woningmarkt. ABN AMRO wil dan ook dat de regering iets doet aan de slechte beschikbaarheid van bouwgrond.

In Flevoland komen er de meeste ouderenwoningen bij, zo’n 200 per 100.000 bestaande woningen. ‘Maar ook in Flevoland zal het aantal flink omhoog moeten om in de buurt te komen van de doelstellingen’, schrijft ABN AMRO. Op gepaste afstand volgen de provincies Groningen (130) en Zeeland (120).

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC.

Afbeelding

7 gewonden na val uit open bus in Drentse Borger

Zeven personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat ze uit een open bus vielen in het Drentse Borger. Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om spelers van het eerste elftal van de lokale voetbalclub die een kampioenschap vierden met een rondrit.

Afbeelding

Gantz dreigt noodkabinet Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, wil dat premier Benjamin Netanyahu met een plan komt over het bestuur van Gaza na de oorlog. Als Netanyahu dit niet doet, dreigt Gantz zijn centrumpartij terug te trekken uit de noodregering.

Afbeelding

Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw.

Afbeelding

Protest rond optreden Jerusalem Quartet in Concertgebouw

Enkele tientallen mensen protesteren zaterdagavond buiten het Concertgebouw in Amsterdam rondom een optreden van het Jerusalem Quartet, ziet een ANP-fotograaf. Ook is er veel politie aanwezig. De demonstranten roepen leuzen.

Afbeelding

Israëlisch leger maakt opnieuw vondst gedode gijzelaar bekend

Het Israëlische leger zegt nog een lichaam van een gijzelaar te hebben teruggevonden. Ron Binyamin was een van de mensen die bij de aanval van Hamas op 7 oktober werd gegijzeld.