ACOI: Archieven Bijlmervliegramp moeten toegankelijker worden

Nieuws
De archieven van de Bijlmervliegramp moeten meer en makkelijker toegankelijk worden. Dat stelt het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) in het vrijdag gepresenteerde adviesrapport ‘Geen afgesloten hoofdstuk’. Dat is gemaakt na een unaniem door de Tweede Kamer gesteunde motie van Pieter Omtzigt. ACOI-voorzitter Ineke van Gent overhandigde het rapport vrijdag aan Omtzigt in Amsterdam.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 11:22
Afbeelding
beeld anp

Op 4 oktober 1992 stortte een vrachtvliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al neer op de flats Groeneveen en Kruitberg in Amsterdam. Na de ramp ontstond veel onduidelijkheid. ‘Het Adviescollege begrijpt na gesprekken met bewoners van de Bijlmer en nabestaanden, dat zij nog altijd vragen hebben rondom de lading van het vliegtuig’, is in het rapport te lezen. ‘Als er toegang tot het archief mogelijk is, dan kunnen mensen zelf bekijken en beoordelen wat voor informatie er in het dossier zit, en met eigen ogen zien wat er in de vrachtbrieven staat en zelf de beoordeling maken of zij dit geloofwaardig achten of niet.’

Het adviescollege concludeert dat het archief van de Raad voor de Luchtvaart toegankelijker moet kunnen. Veel dossiers zijn beperkt openbaar door onder meer staatsbelang. Dat vervalt na 75 jaar, dus in 2068. Het adviescollege raadt aan om op korte termijn openbaar te maken wat direct openbaar kan worden. Ook moeten dossiers opnieuw worden ingedeeld en gesplitst in openbare en beperkt openbare delen, om sommige documenten die nu beperkt openbaar zijn toch toegankelijk te maken. Ook moet volgens het adviescollege een belangenafweging worden gemaakt over het niet-openbare deel dat overblijft. Zo kan worden gekeken of deze delen onder bepaalde voorwaarden toch kunnen worden ingezien. Die belangenafweging moet worden gemaakt door een commissie waarin alle belangen vertegenwoordigd worden, zoals die van nabestaanden, maar ook van luchtvaartveiligheid.

Verder moet worden geïnvesteerd in de toegankelijkheid van informatie over de ramp, bijvoorbeeld met een gids en ‘een fysieke plek die kan dienen als startpunt voor de zoektocht’. Tot slot ziet het adviescollege graag een aanpassing in de nieuwe Archiefwet. ‘Nu is het zo dat de oorspronkelijke archiefvormer beslist of mensen toegang krijgen tot dossiers die beperkt openbaar zijn vanwege de belangen van de Staat of zijn bondgenoten.’ Het wordt volgens het ACOI tijd om de rijksarchivaris mee te laten besluiten over de toegang.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ruim kwart meer winst voor Ozempic-maker Novo Nordisk

De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk heeft de winst in de eerste maanden van dit jaar met 28 procent opgevoerd ten opzichte van een jaar geleden.

Afbeelding

Muziek van Billie Eilish en Harry Styles terug naar TikTok

De muziek van bekende artiesten als Billie Eilish en Harry Styles kan terugkeren op TikTok. Hun muzieklabel Universal Music Group (UMG) heeft alsnog een deal gesloten met het socialemediaplatform.

Afbeelding

Aandacht voor cijfers ING en Shell op drukke beursdag

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht uit naar de resultaten van ING en olie- en gasconcern Shell. ING zag de winst in het eerste kwartaal minder sterk afnemen dan analisten hadden gevreesd.

Afbeelding

Shell houdt winst hoog ondanks lagere gasprijs

Olie- en gasconcern Shell blijft veel winst maken en gebruikt dit om aandeelhouders te belonen. Voor het eerste kwartaal van dit jaar ging een bedrijfswinst van 7,7 miljard dollar (7,2 miljard euro) de boeken in, 2 miljard dollar minder dan een jaar geleden, maar enkele honderd..

Afbeelding

Zuid-Koreaans parlement wil alsnog onderzoek dodelijke stormloop

Het Zuid-Koreaanse parlement heeft opnieuw een onderzoek gevraagd naar de dodelijke stormloop in Seoul waarbij anderhalf jaar geleden 159 doden vielen. Een eerdere poging om de zaak te onderzoeken werd door president Yoon Suk-yeol geblokkeerd.

Afbeelding

Onderzoek: opnieuw meer verzekeringen voor e-bikes afgesloten

Eigenaren van elektrische fietsen verzekeren hun fiets vaker, meldt marktonderzoeksbureau Multiscope na onderzoek onder ruim 5500 Nederlanders. In 2023 sloten fietseigenaren voor 621 miljoen euro aan verzekeringen af. Dat is 71 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor.