Gelderland vraagt advies over verjagen niet-schuwe wolf

Nieuws
De provincie Gelderland raadpleegt een wolvendeskundige over een wolf die in de buurt van Ermelo rondloopt en "geen schuw gedrag" vertoont, laat een woordvoerder weten. De provincie gaat mogelijk ingrijpen met een paintballgeweer, door het afschieten van het dier of anderszins. Als de provincie daarvoor kiest, zou dat de eerste keer zijn.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 11:24 aangepast 12:16
Afbeelding
beeld anp

Wanneer Gelderland beslist wat te doen met de wolf - een beschermde diersoort - is nog niet duidelijk. De woordvoerder verwacht dat dit in elk geval niet vrijdag gebeurt. Snel handelen is volgens hem belangrijk, "maar wel zo zorgvuldig mogelijk".

De deskundigen van het Wolvenmeldpunt adviseren om de wolf zo snel mogelijk te verdoven en te voorzien van een zender. Dat dient volgens coördinator Glenn Lelieveld twee doelen: het dier schrikt en associeert mensen met pijn, waardoor het mogelijk uit de buurt blijft, en de wolf kan daarna worden gevolgd. Als het dier mensen blijft opzoeken kan het paintballgeweer worden ingezet. Doodschieten van het dier komt volgens de landelijke afspraken pas in beeld als de wolf mensen agressief zou benaderen, wat niet het geval is, aldus Lelieveld. Welke deskundige de provincie momenteel raadpleegt, is niet bekend.

Lekkere hapjes

In een filmpje op X is een wolf te zien die midden op een weg loopt en die niet onder de indruk lijkt van de aanwezige mensen en auto's. Of het om dezelfde wolf gaat als waar de provincie een melding over kreeg, weet de woordvoerder niet. Het Wolvenmeldpunt krijgt al weken meldingen over deze wolf. "Ik ben eigenlijk boos", aldus Lelieveld. "Want deze wolf is overduidelijk met lekkere hapjes gelokt, mogelijk door natuurfotografen. Dat is nu al de derde keer dat dat gebeurt. Laat wilde dieren gewoon wild, dan zoeken ze mensen niet op."

Gelderland heeft sinds kort eigen wolvenbeleid. Volgens de provincie mogen brutale wolven verjaagd worden met een paintballgeweer. Ook mogen wolven die meerdere malen goed beschermd vee aanvallen volgens de provincie onder voorwaarden worden afgeschoten. Of het nieuwe beleid standhoudt als het wordt aangevochten bij de rechter is nog afwachten. De internationale regels rond de bescherming van de wolf laten verjagen of afschieten niet of nauwelijks toe.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Overwinning voor chemieconcern Monsanto, miljoenenboete vernietigd

Het hof van beroep van de Amerikaanse staat Washington heeft woensdag een vonnis van 185 miljoen dollar tegen chemieconcern Monsanto, onderdeel van het Duitse Bayer, vernietigd.

Afbeelding

Hamas stuurt delegatie naar Egypte voor overleg over bestand Gaza

Hamas zegt snel weer een delegatie naar Egypte te sturen voor verdere gesprekken over een bestand in de Gazastrook. De Palestijnse beweging moet nog reageren op een nieuw voorstel voor een wapenstilstand.

Afbeelding

Iran dient aanklachten in tegen journalisten na BBC-programma

De Iraanse autoriteiten hebben 'een aantal journalisten en activisten' aangeklaagd naar aanleiding van berichtgeving van de BBC, meldt de omroep zelf.

Afbeelding

Unilever: import en export met Rusland sinds oorlog gestopt

Unilever heeft sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne geen producten meer uit Rusland geïmporteerd of naar Rusland geëxporteerd, benadrukt het levensmiddelenconcern donderdag.

Afbeelding

Zorgwereld was stil bij actie tegen geweld

Zorgmedewerkers hebben donderdagmiddag twee minuten het werk neergelegd en gezwegen uit protest tegen geweld tegen de beroepsgroep. NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, had het initiatief voor de actie genomen nadat een medewerkster van een ggz-inste..

Afbeelding

Nieuwe piek in aantal immigranten dat VK per boot bereikt

Meer dan zevenhonderd migranten zijn woensdag in het Verenigd Koninkrijk aangekomen, nadat ze in bootjes het Kanaal vanuit Frankrijk hadden overgestoken. Dit is het grootste dagaantal van 2024.