Luister naar

Ingezonden brief: Zing nieuwe psalmen als brug tussen generaties

Nieuws
Bob Vuijk als dichter betrokken bij De Nieuwe Psa..
dinsdag 25 juni 2019 om 03:00

Wat een goed verhaal heeft Rien van den Berg in de krant van 22 juni over Sela geschreven. Het eerlijke portret van deze ‘gewone mensen met een bijzondere God’ tekent gedreven christenen die wars zijn van sterallures, twijfels kennen en ondanks tegenslagen in hun missie blijven geloven: muziek maken voor God. Graag wil ik even doorborduren op het deel van het verhaal waarin het gaat over ‘Een (te) hoge ambitie?’

Dat Sela ‘haast eigenhandig alle kerkmuren heeft gesloopt’ lijkt me te sterk gezegd, maar er forse bressen in geslagen heeft de christelijke band zeker. Het gaat mij om de waardevolle constatering dat ‘vernieuwingsband Sela bovendien een scherp oog heeft voor de schatkamer van de kerk van vroeger’.

Die verbinding met vorige generaties zingende christenen is een zorgpunt voor veel kerkgangers en liturgen. In veel kerkdiensten is de balans tussen nieuw en oud goud zoek. Elke poging om een mooie diversiteit te realiseren (zoals het voorbeeld van Sela, hier gegeven) verdient waardering en steun.

In dat kader zou ik graag ook in deze krant wat meer positieve aandacht willen zien voor het project van De Nieuwe Psalmberijming. De eigentijdse berijmingen op de ijzersterke Geneefse psalmmelodieën zorgen voor een brug tussen zingende generaties. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

China hoeft niet namens Taiwan het woord te voeren. Dat kunnen we heel goed zelf

China bedankte in een VN-vergadering namens Taiwan voor het meeleven tijdens de recente aardbeving op het eiland. Op die bedankjes zit de vertegenwoordiger van Taiwan in Nederland, Hsin-Hsin Chen, niet te wachten.

Voedselbank in Rotterdam West Delfshaven. Vrijwilligers controleren de voorraden en laden de vrachtwagens.

Rotterdam, is er wel een plek onder de zon voor mensen die we kwetsbaar noemen?

Weer wordt het plan van stal gehaald om in Rotterdam mensen met hogere inkomens tussen minder draagkrachtigen te laten wonen. Het is al eerder mislukt. En het is onrechtvaardig, schrijft Gerlinde Robbertsen.

Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.