Direct naar artikelinhoud

VS staken miljoenen in geheim onderzoek naar ufo's

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft jarenlang miljoenen dollars gestoken in onderzoek naar ufo's. Dat onthult de Amerikaanse krant The New York Times. Het onderzoek werd geleid vanuit het Pentagon en begon in 2007 en eindigde in 2012.

Een graancirkel in Indonesië die volgens aanhangers van buitenaards leven aangebracht zou zijn door een ufo.Beeld epa

Jaarlijks trok Defensie 22 miljoen dollar uit voor het onderzoek naar buitenaards leven, zo bevestigt het ministerie de berichten in de krant. De uitgaven stonden verstopt in de begroting, zo stelt The New York Times. Defensie heeft nooit eerder publiekelijk erkend dat er sprake was van een dergelijk programma.

Het Advanced Aerospace Threat Identification Program kwam tot stand door toedoen van Harry Reid, die jarenlang de Democratische fractie in de Senaat leidde en een grote interesse in buitenaards leven heeft. De betrokken wetenschappers zijn altijd erg kritisch geweest op het programma en benadrukten dat onverklaarbare fenomenen niet noodzakelijk ook een bewijs zijn van buitenaards leven.

Het merendeel van de 22 miljoen dollar die het programma jaarlijks kostte, ging naar Bigelow Aerospace, dat gevestigd is in Reids thuisstaat Nevada. Het bedrijf, dat nog steeds federale contracten heeft, ook met de Nasa, is eigendom van multimiljardair Robert Bigelow, die de NYT omschrijft als vriend van Reid.

De NYT schrijft dat de officier die het programma sinds 2007 leidde, Luis Elizondo, heeft verklaard dat het zelfs nog doorliep nadat de financiering was stopgezet in 2012. Betrokken medewerkers zouden naast hun dagelijkse taken doorgegaan zijn met het onderzoeken van ongewone fenomenen en verdachte voorwerpen. Elizondo verliet het Pentagon in oktober.