Extra maatregelen bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Nieuws
Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 03:51
Afbeelding
beeld anp

De Amsterdamse driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie, politiechef) en het Nationaal Comité 4 en 5 mei melden dat de extra maatregelen genomen worden in nauwe samenwerking met de Nationale Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV). De NCTV en de politie benadrukken dat zij de kans op spontane protestacties of verstoringen aanwezig achten, maar dat de kans op een aanslag in vergelijking met voorgaande jaren niet groter is.

Volgens burgemeester Femke Halsema zou het kunnen gebeuren dat er vlaggen meegedragen worden op de Dam, dat er gescandeerd gaat worden, of dat ‘zelfs de twee minuten stilte verstoord zouden kunnen worden’. De aanleiding voor de hogere kans op verstoringen is volgens de driehoek ‘de toegenomen maatschappelijke spanning en een grote actiebereidheid tot protest onder de bevolking, onder andere ingegeven door het oorlogsgeweld tussen Israël en Hamas en de verdere spanningen in het Midden-Oosten’.

In andere jaren stonden er naar schatting 20.000 mensen op de Dam. Door dit jaar de helft minder mensen toe te laten, kan de politie ‘sneller ingrijpen bij een eventuele verstoring’, aldus de driehoek. ‘Meer ruimte voor het publiek betekent ook minder kans op verdrukking bij een incident.’

Het publiek mag geen vlaggen, borden of geluidsversterkende apparatuur meenemen. ‘De politie zal aanwezigen hierop fouilleren voordat ze de Dam betreden.’ Ook zijn demonstraties in de buurt van de Dam niet toegestaan. ‘Als organisatoren zich melden dan worden ze door de burgemeester verwezen naar plekken op gepaste afstand zodat de demonstraties de herdenking niet kunnen verstoren.’

De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de herdenking ‘waardig, beheerst en veilig’ verloopt. Toch is het volgens de driehoek niet helemaal uit te sluiten dat er verstoringen plaatsvinden. Daarom zouden er vooraf nog meer maatregelen opgelegd kunnen worden, ‘mocht daar in aanloop naar de herdenking aanleiding voor zijn’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelensky ontslaat hoge veiligheidsfunctionaris om corruptie

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft Ilya Vityuk, een hoge functionaris bij veiligheidsdienst SBU, ontslagen na beschuldigingen van corruptie. Vityuk was hoofd contraspionage van de SBU op het gebied van cyberveiligheid.

Afbeelding

Aantal zelfdodingen is stabiel, vorig jaar 1862

Het aantal mensen dat zelfmoord pleegt, is sinds een paar jaar stabiel. Volgens statistiekbureau CBS hebben vorig jaar 1862 mensen een einde gemaakt aan hun leven.

Afbeelding

Senaat Amerikaanse staat Arizona trekt abortusverbod uit 1864 in

De Senaat van de Amerikaanse staat Arizona heeft woensdag gestemd voor intrekking van het staatsverbod op abortus uit 1864. Het verbod zou binnen enkele weken in werking zijn getreden.

Afbeelding

Toespraak Powell neemt zorgen beleggers op Wall Street niet weg

De Amerikaanse beursgraadmeters gingen woensdag in het laatste handelsuur kortstondig omhoog na geruststellende woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell, maar eindigden toch verdeeld.

Afbeelding

Halsema: hoop dat herdenking niet gekaapt wordt door emoties Gaza

Burgemeester Femke Halsema is 'wel bezorgd' dat de Nationale Herdenking op de Dam 'gekaapt gaat worden door alle emoties en sentimenten' die heersen rondom het huidige conflict in Israël en Gaza. Dat zei ze woensdagavond tijdens een bijeenkomst in De Balie in aanloop naar 4 mei.

Afbeelding

Aanleg tijdelijke pier voor noodhulp Gaza voor de helft klaar

De aanleg van de tijdelijke pier voor de kust van de Gazastrook is voor 50 procent afgerond, meldt het Amerikaanse Pentagon. De aanlegsteiger is naar verwachting ergens begin deze maand klaar.