ILT gaat misbruik slots Schiphol door privéjets tegen

Nieuws
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van onder meer privévliegtuigen op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots. De Inspectie let vooral op het ongeoorloofd uitvoeren van nachtvluchten, met het oog op geluidsoverlast voor omwonenden. De ILT handhaaft hierop al bij de commerciële luchtvaart.
anp
donderdag 28 maart 2024 om 13:05
Afbeelding
beeld anp

Het gaat nu om de sector general aviation. Die omvat recreatieve luchtvaart, privéjets en niet-commerciële zakelijke luchtvaart.

Airport Coordination Netherlands (ACNL) is verantwoordelijk voor het toekennen van de slots. Als ACNL een overtreding constateert, wordt deze gerapporteerd aan de ILT. ‘Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan de ILT bijvoorbeeld een waarschuwing geven, een bestuurlijke boete of een last onder dwangsom opleggen’, meldt de Inspectie. Een woordvoerder van de ILT kan geen bedragen noemen. Volgens haar hangt een maatregel onder meer af van opzet of hoe ernstig de overtreding is.

De controle beslaat ongeveer zo’n 2 tot 3 procent van alle vluchten op Schiphol. Na het zomerseizoen breidt de ILT de controle uit naar Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport, waar ze nu ook al toezicht houdt op het misbruik van slots in de commerciële luchtvaart.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ongeveer 30.000 bezoekers in Emmen

Tijdens de koninklijke wandeling waren er ongeveer 30.000 bezoekers in Emmen. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. Het koninklijk bezoek aan de Drentse plaats is volgens burgemeester Eric van Oosterhout goed verlopen.

Afbeelding

Honderd pro-Palestijnse demonstranten opgepakt in Boston

Politie in gevechtstenue is zaterdag in Boston in actie gekomen tegen pro-Palestijnse activisten, die zich op de campus van de Northeastern University bedienden van antisemitische leuzen. Volgens de leiding van de universiteit zijn ongeveer honderd demonstranten gearresteerd.

Afbeelding

NVWA geeft 25 waarschuwingen bij voedselcontroles op Koningsdag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op Koningsdag 25 waarschuwingen gegeven omdat mensen zich met het aangeboden voedsel niet aan de hygiëneregels hadden gehouden. De autoriteit heeft daarnaast één boete uitgedeeld. Een boete ligt tussen de 525 en 1050 euro.

Afbeelding

Burgemeester Emmen: Koningsdag is goed verlopen

Koningsdag in Emmen is goed verlopen, zegt burgemeester Eric van Oosterhout enkele uren nadat zijn gemeente de koning en zijn gezin had uitgezwaaid.

Afbeelding

Drukte in grote steden neemt toe

In de grote steden neemt de drukte zaterdag aan het eind van de middag toe door Koningsdag. De gemeente Amsterdam meldt op X dat het 'erg druk' is in de Westerstraat in het centrum van de hoofdstad en roept mensen op om Koningsdag op een andere locatie te vieren.

Afbeelding

Steunbetuiging voor Spaanse premier die twijfelt over aanblijven

Duizenden aanhangers van de Spaanse Socialistische Partij hebben in Madrid steun betuigd aan premier Pedro Sánchez, die zegt te twijfelen over zijn positie en maandag zijn besluit bekend wil maken.